Svet 0

04.07.2024.

17:56

Nemačka zavisna od stranih dobavljača

Nemačka industrija nije reagovala na upozorenja političara i nadalje je opasno zavisna od stranih dobavljača.

Izvor: dpa

Nemačka zavisna od stranih dobavljača
Gorodenkoff/ Shutterstock

Podeli:

Danas je čak nešto manje otporna nego u vreme pandemije i prekida lanaca isporuke, upozorio je u sredu institut Prognos.

Direktna uvozna zavisnost ostala je na istom nivou, mada je pandemija ukazala na rizike. U pojedinim sektorima danas je i nešto veća, navodi se u studiji koju je naručilo udruženje bavarske privrede.

Najvažniji izvor poluproizvoda i danas je Kina, sve nepredvidivija i hostilnija azijska supersila. Slede savezničke države, SAD i Francuska.

Autoindustrija je vodeći uvoznik poluproizvoda u Nemačkoj, koja godišnje na to troši 62 milijarde evra, ispred hemijske i mašinske industrije sa po 37 milijardi.

Uočljiva je "kritična koncentracija uvoza" iz malog kruga zemalja, posebno u sektorima koji za proizvodnju nabavljaju jednostavne poluproizvode.

Među njima su poljoprivreda, prehrambena industrija, niskogradnja, drvnoprerađivačka i tekstilna industrija, navodi se u studiji.

Slična, rizična usmerenost na mali broj uvoznih izvora bez domaće alternative postoji i u kritičnim oblastima hemijske industrije, farmacije, obrade podataka, elektronske i optičarske industrije.

Nemački političari i ekonomisti godinama upozoravaju da je zavisnost od malog broja snabdevača potencijalno opasna jer ih izlaže smetnjama i pritisku.

"Diversifikacija je neizbežan put na srednji rok," ocenio je direktor bavarskog udruženja Bertram Brosart, zahtevajući za to snažniju političku i diplomatsku podršku u spoljnoj trgovini.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalna zbrka: Udarac za Wolt i Glovo

Kompanije Wolt i Glovo dobile su novčanu kaznu zbog nezakonitih identifikacijskih brojeva koje su vozači dostavljači morali da nose kao rezultat dogovora s ljubljanskom opštinom. Inače, razmišljalo se i o zabrani dostave u centru grada.

18:01

6.7.2024.

17 h

Podeli: