Svet 1

04.07.2024.

10:22

Uzburkano tržište nafte: Na ovom nivou će stati cene

Generalni sekretar "Udruženja naftnih kompanija Srbije" Tomislav Mićović rekao je za RTS da će cene nafte najverovatnije stati na ovom nivou i vratiti se nazad, kao i da je američko tržište glavni pokretač skoka cena.

Izvor: RTS

Uzburkano tržište nafte: Na ovom nivou će stati cene
shutterstock, prakob

Podeli:

Nafte ima dovoljno, samo je pitanje da li će logistički kanal i izvori biti dostupni u svakom trenutku, napomenuo je Mićović.

Poslednjih dana cena barela sirove nafte premašuje i 87 dolara što je najviši nivo od aprila. To se odražava i na cene derivata na našim pumpama. Od kraja maja svakog petka, cene evrodizela i benzina, koje reguliše država, rastu za dinar - dva.

Mićović prognozira da će cene najverovatnije stati na ovom nivou i vratiti se nazad, kao i da je američko tržište glavni pokretač skoka cena nafte.

"To će već današnji dan brzo pokazati. Prosto indikatori koji koriste trgovci da bi eventualno pogurali svoju potražnju, povećali su potražnju na tržištu. Mnogi indikatori su ukazivali da će biti problema s snabdevanjem naftom, pre svega na američkom tržištu. Međutim, ispostavilo se da to baš nije tako i sad se zaustavljamo na ovom nivou", rekao je Mićović.

Istakao je da nafte ima dovoljno, samo je pitanje da li će logistički kanal i odnosno izvori biti dostupni u svakom trenutku.

Kada je reč o Srbiji, Mićović dodaje da od 2022. od početka ukrajinske krize do danas kretanje kotacije benzina i dizela direktno utiču na cenu goriva na benzinskim stanicama u Srbiji.

"Nisu jedini ovi parametri, ali oni najdominantnije utiču. Polako se tržište stabilizuje. Tako da možemo reći da smo tu negde na stabilnom nivou kotacije, koje će se uvek kretati gore i dole", kaže Mićović.

Napomenuo je da se može videti kako se benzin i dizel prestižu, uobičajeno je da su dizelske kotacije niže, benzinske više, međutim u ovim kriznim vremenima itekako se dešavalo da i benzin promeni svoje odnose sa dizelom.

Cene goriva u Srbiji

Mićović kaže da smo u Srbiji u prethodnom periodu imali najskuplje gorivo od 222 dinara, a najniže 180 dinara.

"Sada smo opet u nekom stabilnom deltu. Promene nisu velike, dva dinara gore ili dole, ali ono što je zanimljivo, svi smo se podigli zapravo na viši nivo cena. Više o onim cenama koje su bile ranije nema govora, jer prosto svi parametri koji ulaze u cenu, svi troškovi stavljanja goriva na tržište su povećani", kaže Mićović.

Na pitanje da uporedi cene goriva u regionu, Mićović kaže da Grčka i Albanija imaju svoju politiku veoma velikih akciza na benzin i doprinosa i oni imaju zato i najviše cene, kao što Severna Makedonija, Bosna i Bugarska imaju veoma male akcize pa su uvek na dnu te liste, dok se Srbija nalazi na sredini.

Mićović kaže da su sve zemlje podigle svoje cene pod uticajem globalnih promena i visokih kotacija benzina i dizela, koji su sve podigle na jedan potpuno drugi nivo.

Govoreći o ponudi i potražnji, ističe da je leto pred nama, krenula su putovanja, pumpe su veoma aktivne, prodaje se dosta goriva.

Kada je reč o vozačima električnih automobila, kaže da se njihovo planiranje putovanja svodi na to gde je sledeći punjač.

"Ono što njima nedostaje kao informacije, to je da li taj punjač u tom trenutku radi, da li je već formiran red i kada će doći na red, koja je snaga tog punjača. Oni nemaju dovoljno informacija, čak često ne znaju ni cenu struje koju će platiti na tim mestima. Tu još nedostaje jedna ozbiljna infrastruktura koja će tim vozačima omogućiti to putovanje koliko-toliko prijatnije", ocenio je Mićović.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: