Svet 1

04.07.2024.

11:20

Prodaju pravo na vakcinu protiv kovida: Poznata kompanija gasi radna mesta

Nemačka biotehnološka kompanija Curevac objavila je da će otpustiti skoro trećinu radnika i prodati prava na vakcine protiv kovida i gripa kako bi smanjila troškove i fokusirala se na primenu tehnologije zasnovane na RNK za prenos podataka u lečenju raka.

Izvor: Index.hr

Prodaju pravo na vakcinu protiv kovida: Poznata kompanija gasi radna mesta
Shutterstock/Numstocker

Podeli:

Od sledeće godine Curevac planira da smanji troškove poslovanja za 30 odsto i ukine 30 odsto radnih mesta, što znači da bi oko 330 radnika trebalo da ostane bez posla.

Kompanija u izveštaju o poslovanju za prvi kvartal navodi da zapošljava nešto više od 1.100 radnika u Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Švajcarskoj i SAD.

Najavili su da će prodati prava na vakcine protiv kovida

Kompanija je takođe najavila da će britanskoj farmaceutskoj grupi GSK prodati prava na vakcine protiv kovida 19 i gripa, zasnovane na mesindžer ribonukleinskoj kiselini (mRNK), za maksimalno 1,45 milijardi evra.

Curevac će time obezbediti hitno potreban novac za rešavanje problema u kliničkim ispitivanjima i za patentne sporove oko tehnologije mRNA.

U jeku pandemije kovida, kompanija je važila kao glavni kandidat za razvoj efikasne vakcine, ali je prvu vakcinu povukla iz procesa licenciranja zbog relativno slabe efikasnosti.

Prvi kvartal u gubitku od 73,3 miliona evra

Trenutno rade na razvoju vakcine druge generacije protiv koronavirusa, a istražuju i primenu mRNA tehnologije u lečenju raka, što bi trebalo da bude u fokusu reorganizacije poslovanja.

Kompanija je prvi kvartal zaključila sa operativnim gubitkom od 73,3 miliona evra, što je za 21,3 odsto više nego na početku 2023.

Prihodi su im, s druge strane, porasli za 74,6 odsto, na 12,4 miliona evra.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: