Svet 1

04.07.2024.

7:34

Inflacija na 71,6 odsto

Godišnja inflacija u Turskoj pala je u junu nakon sedam meseci uzastopnog jačanja. Inflacija je u junu dostigla 71,6 odsto, nakon vrhunca od 75,45 odsto u maju.

Izvor: Biznis.rs

Inflacija na 71,6 odsto
shutterstock, Denys Kurbatov

Podeli:

Pad inflatorne dinamike bio je veći od očekivanja analitičara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Prema podacima turske Kancelarije za statistiku, na rast cena najviše su uticale više cene obrazovanja, nekretnina i usluga u hotelima i restoranima.

"Proces dezinflacije je počeo", napisao je turski ministar finansija Mehmet Simsek, na mreži X.

Rast potrošačkih cena, podstaknut depresijacijom turske lire, iznosio je 1,64 odsto na mesečnom nivou. U maju je mesečni rast inflacije iznosio 3,37 odsto.

Ekonomist Capital Economicsa Vilijam Džekson (William Jackson), rekao je za agenciju AFP da je pad inflacije u Turskoj u junu bio veći od očekivanog, označavajući početak nove faze popuštanja inflacije. Analitičari su očekivali godišnji rast potrošačkih cena od 72,6 odsto.

Turska se bori s visokim troškovima života, što je nateralo predsednika Redžepa Erdogana (Recepa Tayyipa Erdogana) da odustane od svog protivljenja povećanju kamatnih stopa u borbi protiv inflacije.

Turska centralna banka, koja očekuje da će inflacija pasti na 43,5 odsto do kraja ove godine i 25,5 odsto do kraja naredne, počela je dizati ključnu kamatnu stopu prošlog juna, postupno je podižući s 8,5 odsto na 50 odsto.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: