Svet 1

03.07.2024.

22:12

"Rusija spremna"

"Rusija je spremna da nastavi isporuke gasa u EU preko Ukrajine", rekao je Aleksandar Novak.

Izvor: Tanjug

"Rusija spremna"
Shutterstock/Mikbiz

Podeli:

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je danas da budućnost tranzita ruskog gasa u zemlje Evropske unije (EU) preko teritorije Ukrajine zavisi od toga da li je Kijev spreman da nastavi isporuke posle 2024. godine, kada ističe aktuelni tranzitni sporazum.

"Tranzit preko ukrajinske teritorije zavisi od Ukrajine. Oni imaju svoja pravila. Zavisi od njihovih želja. Rusija je spremna za snabdevanje", rekao je potpredsednik Vlade odgovarajući na pitanje o budućnosti isporuka ruskog gasa u zemlje EU preko ukrajinske teritorije.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko u martu je rekao da ta zemlja neće obnoviti ugovor sa Gaspromom posle 31. decembra. Predsednik ukrajinske energetske kompanije Naftogas Aleksej Černišov je u oktobru prošle godine takođe odbacio produženje ugovora sa Rusijom.

Aktuelni petogodišnji ugovor između ruskog Gasproma i ukrajinske kompanije Naftogas zaključen je krajem 2019. godine, a isporuke su počele 1. januara 2020. Ugovor ističe krajem 2024. godine.

Prema uslovima sporazuma, Gasprom mora da pumpa najmanje 225 milijardi kubnih metara kroz Ukrajinu tokom pet godina.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Rusija povlači avione: Odloženi letovi

Sankcije su primorale najveću rusku privatnu avio-kompaniju da povuče neke od svojih aviona, dok je nacionalni avioprevoznik zemlje odložio letove zbog nedostatka osoblja, saopšteno je.

20:35

4.7.2024.

1 d

Podeli: