Svet 0

03.07.2024.

20:13

Svetske cene zlata porasle 12 odsto od početka godine

Svetske cene zlata porasle su za 12 odsto od početka godine i moguće je da će nastaviti sa rastom u 2024, navodi se u najnovijem polugodišnjem izveštaju Svetskog saveta za zlato (WGC).

Izvor: Tanjug

Svetske cene zlata porasle 12 odsto od početka godine
Shutterstock/Pixfiction

Podeli:

Kako se navodi, cena zlata je nekoliko puta od početka godine obarala rekorde, pre svega od sredine marta do sredine maja, dok se u drugom kvartalu 2024. unca zlata uglavnom prodavala za više od 2.300 dolara.

WGC smatra da je rast cena zlata podstaknut interesovanjem centralnih banaka, azijskim investicionim tokovima i geopolitičkim tenzijama. Globalna ekonomija, uz nekoliko izuzetaka, pokazuje kolebljive pokazatelje rasta i bori se na nižom, ali ipak neprijatnom inflacijom, dodaje se u izveštaju.

"Čini se da svetska privreda, kao i zlato, očekuju određeni impuls", ističe Svetski savet za zlato.

Izgledi za rast cena zlata naravno nisu bez rizika, ali globalni investitori i dalje imaju koristi od zlata i koriste ga za svoje robusne strategije alokacije sredstava, navodi se na sajtu WGC-a.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Rusija povlači avione: Odloženi letovi

Sankcije su primorale najveću rusku privatnu avio-kompaniju da povuče neke od svojih aviona, dok je nacionalni avioprevoznik zemlje odložio letove zbog nedostatka osoblja, saopšteno je.

20:35

4.7.2024.

1 d

Podeli: