Svet 26

03.07.2024.

16:56

Nemačka blokirala prodaju: "Ne damo Kini"

Vlada Nemačke je danas blokirala dogovorenu prodaju odeljenja kompanije MAN enerdži solušns (MAN Energy Solutions) za proizvodnju gasnih turbina Kini iz bezbednosnih razloga.

Izvor: Tanjug

Nemačka blokirala prodaju: "Ne damo Kini"
Shutterstock/SkazovD

Podeli:

Za ovu podružnicu kompanije Folskvagen je bila zaintersovana kineska državna kompanija GHGT, prenosi Rojters.

Odluku Vlade Nemačke pozdravila je ministarka unutrašnjih poslova te zemlje Nensi Fezer, kao i ministar ekonomije Robert Habek.

On je naveo da su investicije u Nemačku u principu dobrodošle, ali dodao da važne tehnologije treba da budu zaštićene.  

Ovaj potez dolazi u trenutku kada Evropska unija pokušava da na različite načine smanji rizike koje proizilaze iz ekonomskih veza sa Kinom.

Evropska komisija je u junu navela da kineska automobilska industrija profitira od neopravdanih državnih subvencija Pekinga i time nanosi štetu evropskim kompanijama, preneli su mediji.  

Komisija se obratila kineskim vlastima kako bi razgovarala o ovim nalazima i istražila moguće načine za rešavanje navedenih problema u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Ako razgovori sa zvaničnicima u Pekingu ne donesu rezulatate, privremene više carine na kineska EV će biti uvedene od 4. jula.

Ove mere će postati trajne nakon četiri meseca od uvođenja privremenih carina.

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Svet

Rusija povlači avione: Odloženi letovi

Sankcije su primorale najveću rusku privatnu avio-kompaniju da povuče neke od svojih aviona, dok je nacionalni avioprevoznik zemlje odložio letove zbog nedostatka osoblja, saopšteno je.

20:35

4.7.2024.

1 d

Podeli: