Svet 44

04.07.2024.

7:09

Nema veze da l' je 5 ili 150 evra – ide carina? Udarac za omiljene kineske prodavnice

Evropska unija razmatra uvođenje carina na jeftinu robu koja je kupljena preko kineskih onlajn platformi kao što su Temu, Šejn i Aliekspres, objavio je danas Fajnenšel tajms (FT) pozivajući se na tri anonimna upućena izvora.

Izvor: Tanjug

Nema veze da l' je 5 ili 150 evra – ide carina? Udarac za omiljene kineske prodavnice
VicVa / Shutterstock.com

Podeli:

Prema važećim propisima EU, paketi kupljeni putem interneta iz zemalja koje nisu članice EU ne podležu carinama ako je njihova vrednost ispod 150 evra, a Evropska komisija (EK) će kasnije ovog meseca predložiti ukidanje tog praga, navode izvori.

Evropska komisija je istakla da je prošle godine iz inostranstva u EU stiglo dve milijarde paketa vrednosti ispod 150 evra i dodala da ovakav obim trgovine preko interneta testira granice i mogućnosti carine.

EU je raspravljala o pomenutom ukidanju ograničenja u okviru projekta reforme carina koji je Komisija predložila u maju 2023. godine, ali bi sada mogla da pokuša da ubrza njegovo usvajanje kako bi se suprotstavila poplavi jeftinog uvoza.

Kritičari kineskih platformi Temu i Šejn u Sjedinjenim Američkim Državama navode da ove firme koriste prednosti oslobađanja od poreza da bi potkopale konkurenciju i izbegle carine, prenosi Rojters.

Podeli:

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: