Svet 0

02.07.2024.

21:38

Broj otvorenih radnih mesta u SAD se povećava

Broj otvorenih radnih mesta u SAD je povećan u maju nakon pada u prethodna dva meseca, što je trend na tržištu rada koji bi mogao da otvori put američkoj centralnoj banci Federalne rezerve (FED) da smanje kamatne stope ovog godine.

Izvor: Tanjug

Broj otvorenih radnih mesta u SAD se povećava
Shutterstock/baranq

Podeli:

Današnji izveštaj američkog Ministarstva rada o broju radnih mesta i fluktuaciji radnika, pokazao je da je u maju bilo 1,22 slobodna radna mesta na svaku nezaposlenu osobu, preneo je Rojters.

To je nepromenjeno u poređenju na april i najniži je odnos slobodnih radnih mesta i nivoa nezaposlenosti od 2021.

Aprilski koeficijent je bio procenjen na 1,24, što takođe nije daleko od proseka od 1,19 u 2019. godini.

"Podaci ukazuju na normalizaciju između ponude i potražnje za radnom snagom", rekla je glavni američki ekonomista u High Frekuenci Economics Rubela Faruki.

Dodala je da će izazov za FED u budućnosti biti da zadrži stope na nivou "koji ne samo da pomaže da inflacija bude pod kontrolom, već takođe sprečava nepotrebnu štetu na tržištu rada".

Otvorena radna mesta, mera potražnje za radnom snagom, porasla su za 221.000 na 8,140 miliona poslednjeg dana maja, saopštio je Biro za statistiku rada Ministarstva rada.

Nepopunjena radna mesta su dostigla vrhunac na rekordnih 12,182 miliona u martu 2022, a opala su za 1,2 miliona tokom godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

7 h

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

15 h

Podeli: