Svet 2

02.07.2024.

23:02

SAD proširile "crnu listu"

Sjedinjene Američke Države dodale su danas šest kompanija na listu trgovinskih ograničenja, među kojima i četiri zbog veza sa obukom kineskih vojnih snaga, navodi se u saopštenju vlade u Vašingtonu.

Izvor: Tanjug

SAD proširile "crnu listu"
Profimedia – Celal Gunes / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Radi se o po dve kompanije iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i po jednoj iz Južne Afrike i Velike Britanije, prenosi Rojters.

Za kompanije koje su stavljene na spisak poznat kao "Lista entiteta", odnosno pod ograničenje trgovine Ministarstva trgovine, neophodne su dozvole za isporuku američke robe i tehnologije, a takvi zahtevi uglavnom budu odbijeni.

U objavi se navodi da su Global Training Solutions Limited i Smartech Future Limited iz Kine, kao i Grace Air iz Južne Afrike i Livingston Aerospace Limited iz Ujedinjenog Kraljevstva, stavljeni na listu zbog njihovih veza sa Akademijom za probno letenje u Južnoj Africi i obukom kineskih vojnih snaga.

"Takva aktivnost  suprotna je interesima nacionalne bezbednosti i spoljne politike Sjedinjenih Američkih Država", navodi se u saopštenju.

Kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Mega Fast Cargo" i "Mega Technique Trading" su stavljene na listu zbog izbegavanja trgovinskih pravila, a prvonavedena firma i zbog toga što isporučuje robu američkog porekla u Rusiju, prenosi agencija.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

22 h

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: