Svet 19

02.07.2024.

19:47

EU odobrila upotrebu GMO

Evropska Komisija (EK) je danas odobrila dve genetski modifikovane kulture kukuruza i produbila odobrenje upotrebe još jedne kulture genetski modifikovanog kukuruza za hranu, za ljude i životinje, saopšteno je iz EK.

Izvor: Index.hr

EU odobrila upotrebu GMO
Infusorian/Shutterstock

Podeli:

Odlukama Komisije o odobrenju dopušta se uvoz tog genetski modifikovanog kukuruza samo za upotrebu u hrani i hrani za životinje, ali ne i za uzgoj u EU-u. Taj kukuruz prošao je sveobuhvatan i strog postupak procene kojim se osigurava visok nivo zaštite zdravlja ljudi i životinja te okoline, stoji u saopštenju prenosi Index.hr.

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) izdala je pozitivnu naučnu procenu u kojoj je zaključila da je taj genetski modifikovani kukuruz jednako siguran kao i konvencionalni kukuruz, objavila je EK.

Odobrenja vrede deset godina, a svi proizvodi proizvedeni od tih genetski modifikovanih useva biće podvrgnuti strogim pravilima EU o označavanju i sledljivosti. Komisija ima pravnu obavezu odlučiti o tim odobrenjima nakon što države članice nisu postigle kvalifikovanu većinu u korist ili protiv odobrenja u Stalnom odboru i kasnijem žalbenom odboru, stoji u saopštenju.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

6 h

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

13 h

Podeli: