Svet 20

03.07.2024.

8:03

SB: Rusija postala zemlja s visokim prihodima

Svetska banka je u svom najnovijem izveštaju označila Rusiju kao zemlju sa visokim prihodima.

Izvor: Tanjug

SB: Rusija postala zemlja s visokim prihodima
Suhtterstock/E. O.

Podeli:

Kako se navodi u dokumentu, bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika u Rusiji je porastao sa 12.830 dolara u 2022. na 14.250 dolara u 2023, tako da je Rusija napustila kategoriju zemalja sa višim srednjim prihodima i prešla u najvišu kategoriju.

Svetska banka rangira zemlje u četiri grupe prihoda - konkretno visok, viši srednji, niži srednji i nizak, a prilikom obračuna bruto nacionalnog dohotka po stanovniku banka koristi Atlas metodu, prenosi Komersant.

Banka je napredovanje Rusije objasnila rastom ulaganja u odbranu i obnavljanjem aktivnosti u trgovini, finansijskom sektoru i građevinskoj industriji.

"Ovaj korak Svetske banke znači da je ugledna globalna institucija prepoznala uspeh ekonomske politike ruskih vlasti u protekloj deceniji", izjavio je ruski predstavnik u Svetskoj banci Roman Maršavin za TASS.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

23 h

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: