Svet 3

02.07.2024.

15:51

Grci uveli šestodnevnu radnu nedelju

Grčka je uvela dobrovoljnu šestodnevnu radnu nedelju u odabranim industrijama da bi podstakla ekonomski rast i povećala produktivnost.

Izvor: Tanjug

Grci uveli šestodnevnu radnu nedelju
Shutterstock/Pit Stock

Podeli:

Na taj potez odlučila se uprkos protivljenju sindikata, koji smatraju da ovaj potez neće rešiti problem nedostatka radne snage u zemlji.

Kako navode grčki zvaničnici, šestodnevna radna nedelja se odnosi samo na privatna preduzeća u Grčkoj koja pružaju usluge 24 sata dnevno. U okviru produžene radne nedelje, osoblje u odabranim industrijama i proizvodnim pogonima imaće mogućnost da radi dodatna dva sata dnevno ili dodatnu osmočasovnu smenu, uz naknadu od 40 odsto na redovnu dnevnicu, prenosi Gardijan.

Iz Vlade Grčke, predvođene premijerom Kirjakosom Micotakisom, kažu da je pomenuta mera, koja je juče stupila na snagu, neophodna zbog smanjenja broja stanovnika i manjka kvalifikovanih radnika u Grčkoj.

Procenjuje se da je oko 500.000 mladih obrazovanih Grka napustilo zemlju od početka dužničke krize koja je izbila krajem 2009. godine, a Micotakis je za ove demografske podatke rekao da predstavljaju  "tempiranu bombu".

Sindikati su se žestoko usprotivili ovoj meri i nazvali je "varvarskom" u trenutku kada deo evropskih zemalja razmišlja u suprotnom pravcu i eksperimentiše sa četvoročasovnom radnom nedeljom.

"Ove mere je usvojila vlada koja je ideološki posvećena stvaranju sve većeg profita za kapital. Veća produktivnost dolazi s boljim uslovima rada, boljim kvalitetom života zaposlenih, a to je, sada znamo, manje radnih sati, a ne više", izjavio je član izvršnog odbora sindikata državnih službenika Adedi, Akis Sotiropulos.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

9 h

Podeli: