Svet 0

01.07.2024.

18:38

Ruski ratni brodovi dobijaju dodatnu zaštitu

Proizvođači PVO sistema „tor“, „buk“ i drugih razvijaju njihove pomorske verzije za raspoređivanje na brodovima ruske mornarice.

Izvor: Sputnjik

Ruski ratni brodovi dobijaju dodatnu zaštitu
EPA/MARIT HOMMEDAL NORWAY OUT EPA/MARIT HOMMEDAL NORWAY OUT

Podeli:

To je izjavio u intervjuu za Sputnjik generalni direktor brodograditeljske korporacije „Ak Bars“ Renat Mistahov.

Konstruktor i proizvođač ovih sistema je koncern „Almaz-Antej“. Na pomorskom sajmu u Kronštatu, koncern je, između ostalog, predstavio pomorsku verziju PVO sistema „tor“ sa skraćenicom „M2KM“. Pomorska verzija PVO sistema „pancir“ već je razvijena i ugrađuje se na brodove.

„Danas PVO na kopnu pružaju ‘pancir’, ‘tor’, ‘buk’… Zašto ih ne bismo primenjivali i na brodovima? Naši konstruktori počinju da rade na mogućnostima i za nas“, rekao je Mistahov.

On je naglasio da su se svi kopneni sistemi kao što su „tor“ i „buk“ dobro pokazali, ali u njima rakete lete odozgo.

„Ono što leti po vodi, leti ravno, jer je površina vode ravna, leti na maloj visini iznad vode, i mi treba da uništimo ovu raketu na datoj udaljenosti. Pomorski dron se takođe kreće po površini, pa zadatak postaje nešto komplikovaniji“, primetio je Mistahov.

„Moramo da uništavamo te morske dronove na maksimalnoj udaljenosti: što dalje, to bolje. Jer ako nam priđe ne jedan ili dva bespilotna čamca, nego jato čamaca – onda vreme ne radi za nas, moramo što pre uništiti to jato, obezbediti pun pogodak i da se ne troši municija“, dodao je generalni direktor „Ak Barsa“.

On je dodao da će mali raketni brodovi za borbu protiv pomorskih dronova biti naoružani sistemima PVO „pancir“ i artiljerijskim sistemima AK-630.

Prema njegovim rečima, „pancir ME“ je prošao ispitivanja i pokazao veoma dobre rezultate, ali se nastavlja rad na njegovom poboljšanju.

Uzimajući u obzir iskustvo iz specijalne vojne operacije, mali raketni brodovi takođe će dobiti i dopunsku zaštitu pogonskog dela od pomorskih dronova.

„Protivnik shvata da je njegov glavni zadatak da prvo imobiliše naš brod, a zatim ga dokrajči, i sve što radi je da gađa brodski mašinski pogon. Moramo osigurati da je pogon zaštićen, jer je to slaba tačka na svim brodovima. To je srce broda... I mi ćemo napraviti dodatnu zaštitu“, objasnio je Mistahov.

Kako je naveo, proučavanje borbe protiv pomorskih bespilotnih letelica u Crnomorskoj floti dovelo je do zaključka da je neophodno promeniti unutrašnju konstrukciju broda: prolaze, koridore i smeštaj posade, prenosi Sputnjik.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom kešu"

Privrženost Nemaca kešu se topi iz godine u godinu, pa je 2023. samo 51 odsto svih plaćanja obavljeno novčanicama i kovanicama, saopštila je Bundesbanka u ponedeljak.

8:03

2.7.2024.

1 d

Podeli: