Svet 107

29.06.2024.

16:00

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

Izvor: dpa

"Zbogom Rusijo"
Shutterstock, helloRuby

Podeli:

Terminal bi trebalo da bude pušten u pogon 2027. godine, a gradi ga nekoliko privatnih preduzeća. Prema njihovim podacima, projekat vredi oko milijardu evra, piše agencija Dpa.

Ekološke organizacije su osudile projekat, ocenivši da ugrožava klimatske ciljeve.

Premijer pokrajine Donja Saksonija Štefan Vajl je rekao da ga raduje, "što Nemačka upravo u sferi snabdevanja energijom pokazuje da može tako brzo, samo treba uraditi".

Terminal će iz Štadea voditi i ka Češkoj, čiji je energetski concern CEZ već naručio isporuke. Otvaranju radova je zbog toga prisustvovao i češki ministar industrije Jozef Sikela. On je na nemačkom ocenio kako je svaki kubik gasa koji njegova zemlja ne mora da uvozi iz Rusije "korak u pravcu slabljenja ruskog uticaja u Evropi".

Dugoročno, terminali na kopnu u Nemačkoj treba da zamene plutajuće terminale. Pored onog u Štadea, planirani su još u Vilhelmshafenu i Brunsbitelu.

Nemačka se godinama oslanjala na uvoz ruskog gasa, ali je zbog sukoba po napadu Rusije na Ukrajinu 2022. taj izvor izgubila i hitno izradila plan alternativnih izvora.

Podeli:

107 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Srbija

Otvara se nova fabrika u Srbiji

Kineska kompanija Ningbo Zhenyu Technology co. ltd. planira da u Apatinu otvori fabriku u koju će uložiti okvirno 50 mil EUR u periodu od 2024. do 2028. godine i to u izgradnju, opremanje i operacije fabrike.

15:22

30.6.2024.

1 d

Podeli: