Svet 0

29.06.2024.

12:51

Smanjili kamatnu stopu

Centralna banka Kolumbije smanjila je referentnu kamatnu stopu u toj zemlji za pola procentnog poena, na 11,25 odsto sa 11,75 odsto.

Izvor: Tanjug

Smanjili kamatnu stopu
Shutterstock/gopixa

Podeli:

Guverner banke Leonardo Vilar rekao je da su četiri od sedam članova odbora podržala su odluku, dok su se dvojica zalagala za veće smanjenje od tri četvrtine procentnog poena, preneo je Blumberg.

"Današnjom odlukom zadržali smo stav u skladu s monetarnom politikom da inflaciju dovedemo do cilja do sredine 2025. godine, a istovremeno dali novi impuls oporavku privrednog rasta", navodi se u saopštenju banke.

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro, ​​ministar finansija Rikardo Bonila i neke od najvećih privatnih bankarskih grupa u zemlji, pozvali su centralnu banku da ubrza monetarno ublažavanje kako bi podstakla slabu ekonomiju.

Međutim, centralna banka je do sada ignorisala te pritiske, uz tvrdnju da je njen oprezan pristup neophodan za obezbeđivanje usporavanja inflacije do ciljanog raspona sledeće godine od 3,0 odsto, plus-minus jedan procenat.

Kolumbija i dalje ima najvišu referentnu kamatnu stopu među vodećim ekonomijama na američkom kontinentu, čak i nakon što je umanjila za dva procentna poena od decembra.

Centralna banka te južnoameričke zemlje predviđa da će privreda rasti za 1,4 odsto ove godine i 3,2 odsto u 2025.

Analitičari očekuju da će u septembru kreatori finansijske politike ubrzati tempo smanjenja stopa i to za tri četvrtine procentnog poena.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Srbija

Otvara se nova fabrika u Srbiji

Kineska kompanija Ningbo Zhenyu Technology co. ltd. planira da u Apatinu otvori fabriku u koju će uložiti okvirno 50 mil EUR u periodu od 2024. do 2028. godine i to u izgradnju, opremanje i operacije fabrike.

15:22

30.6.2024.

23 h

Podeli: