Svet 0

28.06.2024.

19:28

Opada popularnost? Strmoglav pad deonica čuvenog sportskog brenda

Deonice kompanije "Najk" pale su čak 11 odsto u četvrtak u trgovanju nakon radnog vremena nakon što je trgovac rekao da očekuje pad prihoda veći nego što se mislilo u nadolazećoj godini.

Izvor: SEEbiz

Opada popularnost? Strmoglav pad deonica čuvenog sportskog brenda
Alena Veasey / Shutterstock.com

Podeli:

Kompanija je rekla da očekuje pad prihoda u 2025, uključujući očekivani pad od 10% u prvom kvartalu. "Najk" je prvobitno predvideo ukupni rast prodaje u 2025.

Smernice odražavaju kontinuirani trend iz "Najkovog" četvrtog tromesečja fiskalne 2024, o kojem je proizvođač izvestio nakon zatvaranja tržišta u četvrtak.

Kompanija je saopštila da su kvartalni prihodi u četvrtom tromesečju pali 2 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 12,61 milijardu dolara, i spod procena Volstrita za 12,86 milijardi dolara.

U međuvremenu, "Najkova" zarada od 0,99 dolara po deonici premašila je očekivanja analitičara od 0,66 dolara. Prodaja kompanije potrošačima pala je 8 odsto u odnosu na isto tromesečje prošle godine na 5,1 milijardu dolara.

"Fiskalna 2025. biće prelazna godina za naše poslovanje", rekao je izvršni direktor kompanije "Najk" Džon Donahu tokom razgovora o zaradi kompanije.

Pad deonica od 17 odsto

Brend je pokušavao ponovno da pokrene rast prodaje u dosad neuspešnoj godini za deonice. Analitičar kapitala "Morningstara" Dejvid Švarc rekao je da je prodaja bila "prilično slaba" i da je bila glavna briga zbog objave.

"Najkova" bruto marža porasla je na 44,7 odsto u četvrtom tromesečju, u odnosu na 43,6 odstou istom razdoblju pre godinu dana, ali je ispod očekivanja analitičara od 45,3 odsto.

Deonice kompanije ušle su u objavu s padom od više od 17 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je daleko od dobitka S&P 500 od 26 odsto, budući da su ulagači postali oprezni zbog usporavanja rasta trgovca na malo.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Sledi haos? Objavljeno: "Vodićemo veće ratove"

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

10:06

29.6.2024.

1 d

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

10 h

Podeli: