Svet 54

28.06.2024.

15:27

Pokušaj puča u Boliviji zbog litijuma; Vučić je već rekao: Vodiće se ratovi...

Pokušaj državnog udara u sredu u Boliviji privukao je pažnju sveta. Deo oružanih snaga zemlje okupio se ispred sedišta bolivijske vlade, prkoseći predsedniku Luisu Arseu. Situacija se kasnije smirila.

Izvor: RT Balkan, B92

Pokušaj puča u Boliviji zbog litijuma; Vučić je već rekao: Vodiće se ratovi...
EPA-EFE/AARON UFUMELI

Podeli:

Zemlja je dom za oko 23% svetskih rezervi litijuma, ključnog minerala za tehnološku industriju.

S obzirom da se u Boliviji trenutno pregovara o dugoročnom ugovoru za dodelu litijumskog projekta, tamošnje vlasti nisu odbacile verziju da u državnom udaru postoje unutrašnji i spoljni interesi, istakao je predsednik Arse u intervjuu za RT.

Prema njegovim rečima, svaki državni udar ima veze sa nečijim interesom, a u slučaju Latinske Amerike je to više puta potvrđeno.

Pokušaj državnog udara u Boliviji – državi od 10 miliona stanovnika koja se nalazi u srcu Južne Amerike – osujećen je nakan što su pristalice aktuelnog predsednika Luisa Arsea izašle na ulice, a pripadnici vojske se povukli sa glavnog trga u prestonici La Pazu.

Bolivija je sklopila dogovor sa Rusijom, koja bi trebalo da uloži određena sredstva za iskopavanje litijuma, kao i sa Kinom, koja namerava da uloži u izgradnju postrojenja za eksploataciju litijuma. SAD i Vašington ne mogu da oprosti Boliviji što je izabrala partnerstvo sa partnerima sa Istoka, a ne sa Amerikom, piše RT.

Podsetimo, Vučić je nedavno u svom obraćanju naglasio da litijum spada u kritične mineralne sirovine i da će se oko litijuma voditi ratovi.

"Ratovi su se vodili zbog nafte. Šta god vam pričali i u Iraku i Kuvajtu... uvek je sve bilo oko nafte. Ratovi u budućnosti vodiće se oko kritičnih mineralnih sirovina. Za kritične mineralne sirovine postoje različite definicije i neko će vam reći od molibdena do ne znam čega, ali se tu uvek svodi na litijum, na pesak, jer ne možete da imate silicijum. Oko litijuma će se voditi ratovi u budućnosti. Mogao bih, kao teoretičar zavera, da kažem da nije slučajno to bilo zašto smo zaustavljeni pre dve godine. I jedan put sam to rekao i ponoviću to, jer znamo o tome više nego drugi građani ove zemlje. To je bila prava šahovska minijatura od pojedinih zapadnih službi - da zaustave ubrzani i mnogo brži razvoj Srbije nego nekih drugih zemalja u regionu", naveo je Vučić.

Podeli:

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Sledi haos? Objavljeno: "Vodićemo veće ratove"

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

10:06

29.6.2024.

1 d

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

8 h

Podeli: