Svet 0

28.06.2024.

17:21

Nokia kupila američku firmu

Finski proizvođač telekomunikacione opreme Nokia kupiće američku firmu specijalizovanu za optičke mreže Infineru za 2,3 milijarde dolara, objavljeno je danas.

Izvor: Tanjug

Nokia kupila američku firmu
JRdes / Shutterstock.com

Podeli:

"Ovom akvizicijom Nokia namerava da ojača svoje tehnološko liderstvo u oblasti optike i poveća svoju izloženost takozvanim 'vebskejl' kupcima, velikim grupama specijalizovanim za dematerijalizovano računarstvo (cloud), kao najbrže rastućem segmentu tržišta", naznačeno je iz ove kompanije, preneo je Figaro.

Nokia nudi 6,65 dolara po akciji Infinere, što je premija od 28 odsto u odnosu na cenu na zatvaranju berze u četvrtak uveče.

Očekuje se da će transakcija biti završena u prvoj polovini 2025. godine.     

"Aktivnosti optičkog umrežavanja dve grupe nude snažnu stratešku usklađenost, s obzirom na veliku komplementarnost njihove baze klijenata, geografsku lokaciju i njihov tehnološki profil", rekao je Peka Lundmark, izvršni direktor kompanije Nokia.

Sa Infinerom, Nokia povećava svoju aktivnost u sferi optičkih mreža za 75 odsto i jača svoje pozicije u SAD, gde američka grupa ostvaruje 60 odsto svoje prodaje.

Infinera je ostvarila prodaju od 1,6 milijardi dolara u 2023. godini, dok je Nokia ostvarila prodaju u vrednosti od 1,9 milijardi evra u ovom segmentu.

Akcije Nokije su danas porasle za 1,31 odsto na 3,55 evra na berzi u Helsinkiju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Sledi haos? Objavljeno: "Vodićemo veće ratove"

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

10:06

29.6.2024.

1 d

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

9 h

Podeli: