Svet 29

28.06.2024.

11:27

Bruka, Putine

Za proizvodnju limuzine Aurus koju je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio severnokorejskom lideru KiM Džong-unu tokom prošlonedeljne posete Pjongjangu korišćeni su južnokorejski delovi, pokazuju podaci do kojih je došla agencija Rojters.

Izvor: Tanjug

Bruka, Putine
Profimedia

Podeli:

Luksuzna limuzina je imala za cilj da pokaže smanjenu zavisnost Rusije od uvozne tehnologije kada je predstavljena 2018. godine, međutim, carinska evidencija,  pokazuje da je kompanija napravila koristeći uvezene delove vredne milione dolara od kojih mnogi stižu iz zemlje koju je Kim označio kao svog glavnog neprijatelja - Južne Koreje.

Uvoz ukazuje na kontinuirano oslanjanje Rusije na Zapad i njihove tehnologije dok Moskva nastoji da kontroliše i ublaži pokušaje Zapada da je isključi iz globalnih lanaca snabdevanja kažnjavajući je za napad na Ukrajinu.

Rusija je uvezla opremu i komponente u vrednosti od najmanje 34 dolara miliona između 2018. i 2023. za sklapanje automobila Aurus i motocikala, pokazala je carinska evidencija u koju je Rojters imao uvid.

Uvoz uključuje delove karoserije automobila, senzore, i druge komponente vredne skoro 15,5 miliona dolara uvezenih iz Južne Koreje.

Takođe se uvozi iz Kine, Indije, Turske, Italije i drugih zemalja EU.

Kompanija Aurus Motors i njen izvršni direktor Andrej Pankov nisu odgovorili na pitanje agencije Rojters da komentariše upotrebu stranih delova u svojim vozilima, uključujući i one iz Južne Koreje.

Podeli:

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Sledi haos? Objavljeno: "Vodićemo veće ratove"

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

10:06

29.6.2024.

1 d

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

6 h

Podeli: