Svet 7

27.06.2024.

11:32

Šta se "kuva" u Turskoj?

Ministarstvo finansija Turske najavilo je da će u parlament uputiti novi reformski paket, koji će značajno uticati na dosadašnji poreski sistem.

Izvor: Klix.ba

Šta se "kuva" u Turskoj?
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

U paketu koji će biti predstavljen Velikoj narodnoj skupštini Turske, navedeno je kako postoje regulatorne preporuke za jačanje pravde, uvođenje kapitalno orijentisanih poreskih praksi i povećanje udela direktnih poreza.

Prema pisanju turskih medija, deo reforme odnosi se na naplatu globalnog minimalnog korporativnog poreza, koji je uveden u više od 30 zemalja, uključujući i zemlje Evropske unije (EU), prenosi Mina, pozivajući se na Klix.ba.

Povećani porez na dobit primenjivaće se i na dobit ostvarenu velikim investicijama.

"Stopa poreza na dobit iznosi 25 odsto za realni sektor, 30 odsto za banke i finansijske institucije, 20 odsto za izvozne kompanije, 23 odsto za javna preduzeća i 24 odsto za proizvođače. Preporučuje se da stope poreza na dobit na zarade onih koji posluju u okviru modela izgradi-upravljaj-prenesi i projekata javno-privatnog partnerstva bude 30 odsto, umesto dosadašnjih 25 odsto“, navode turski mediji.

Ono što je zanimljivo, u paketu reformi poreza najavljene su i mere koje bi suzbile takozvane neformalnosti u turskom društvu, a što se posebno odnosi na neprijavljivanje zaposlenih.

Ako paket mera postane zakon, kazne za neprijavljene radnike biće 1,5 puta veće od poreza koji je prijavljen i 4,5 puta veće ukoliko se u celom slučaju definiše i krijumčarenje.

Osim toga, mere će se odnositi i na kazne za gotovinsko plaćanje stanarine.

"Stanarima će biti izrečene posebne kazne za neregularnost u slučaju gotovinskog plaćanja zakupnine“, navodi se u planu reformi.

Ono što je zanimljivo, novi paket mera tretira i oporezivanje prihoda od napojnica odnosno bakšiša, odnosno oslobađanje od PDV-a u ovom slučaju.

"Napojnice će se prikazivati odvojeno u obračunu, pod uslovom da ne prelaze deset odsto naknade za uslugu. Ovi prihodi biće prikupljeni na bankarskom računu i u potpunosti raspoređeni zaposlenima“, poručili su iz Ministarstva finansija Turske.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

10 h

Svet

Sledi haos? Objavljeno: "Vodićemo veće ratove"

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

10:06

29.6.2024.

16 h

Svet

Bruka, Putine

Za proizvodnju limuzine Aurus koju je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio severnokorejskom lideru KiM Džong-unu tokom prošlonedeljne posete Pjongjangu korišćeni su južnokorejski delovi, pokazuju podaci do kojih je došla agencija Rojters.

11:27

28.6.2024.

1 d

Podeli: