Svet 0

27.06.2024.

10:23

Limun i limeta gotovo upola jeftiniji: U EU pale cene svega i svačega

Prosečne cene poljoprivrednih proizvoda i inputa (koji nisu u vezi sa investicijama) u Evropskoj uniji, pale su za šest odsto u prvom kvartalu ove godine u poređenju sa istim periodom 2023, objavio je danas Evrostat.

Izvor: Tanjug

Limun i limeta gotovo upola jeftiniji: U EU pale cene svega i svačega
Olya Detry/Shutterstock

Podeli:

Kancelarija EU zadužena za statistiku napominje da su promene cene za mnoge poljoprivredne proizvode u prvom kvartalu 2024. bile veoma različite, a najveći pad od 28 odsto zabeležen je kod prosečne cene žitarica.

Cena mleka je pala za 12 odsto, cena jaja i industrijskih useva (uljarica, proteinskih useva, sirovog duvana, šećerne repe) za 10 odsto, a svežeg povrća za šest odsto, u okviru čega je zabeležen posebno velik pad cene paradajza od 33 odsto.

Nasuprot tome, prosečna cena krompira porasla je za 22 odsto, a svežeg voća za 20 odsto, iako je zabeležen nagli pad cene limuna i limete od 44 odsto.    

Među inputima, koji se ne odnose na investicije, najveće stope pada cena zabeležene su za đubriva (31 odsto), stočnu hranu (16 odsto) i energiju i maziva (12 odsto).

Na nacionalnom nivou, većina zemalja Evropske unije zabeležila je pad cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu: najviše u Mađarskoj (24 odsto), slede Bugarska i Rumunija (obe po 18 odsto) i Slovačka i Češka (po 17 odsto).

Nasuprot tome, cene su porasle u pet južnih zemalja EU, najviše u Grčkoj (za 20 odsto), dok je mnogo manji rast zabeležen na Malti i u Španiji (četiri odsto) i Portugaliji i na Kipru (jedan odsto).

Evrostat navodi da je nakon perioda poremećaja, kada je došlo do naglog povećanja cena poljoprivrednih proizvoda tokom 2021. godine i prva tri kvartala 2022, rast cena usporio, a zatim su one počele da padaju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

8 h

Svet

Sledi haos? Objavljeno: "Vodićemo veće ratove"

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

10:06

29.6.2024.

14 h

Svet

Bruka, Putine

Za proizvodnju limuzine Aurus koju je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio severnokorejskom lideru KiM Džong-unu tokom prošlonedeljne posete Pjongjangu korišćeni su južnokorejski delovi, pokazuju podaci do kojih je došla agencija Rojters.

11:27

28.6.2024.

1 d

Podeli: