Svet 0

28.06.2024.

12:41

Brazil usvaja novu strategiju

Brazil će usvojiti novu strategiju za postavljanje inflatornih ciljeva na osnovu koje će centralna banka te države napraviti plan za period od 12 meseci, saopštio je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva.

Izvor: Tanjug

Brazil usvaja novu strategiju
Shutterstock/Isaac Fontana

Podeli:

Lula je prethodno izdao zvaničan dekret o primeni novog sistema koji treba da krene od januara 2025, preneo je Blumberg.

Prema tom dokumentu biće praćen neprekidni dvanaestomesečni period zasnovan na mesečnom indeksu potrošačkih cena.

Ukoliko inflacija bude u šest uzastopnih meseci izvan zacrtanog opsega to će biti smatrano neuspehom u dostizanju cilja i biće zahtevano od guvernera banke da napiše u zvaničnom izveštaju zašto nije ostvaren.

Zvanični cilj, opseg tolerancije i indeks koji ih vodi, nastaviće da postavlja nacionalni monetarni savet zemlje, telo koje čine ministar finansija, ministar planiranja i guverner centralne banke.

Od nastanka 1999. godine, brazilski režim postavljanja inflatornih ciljeva praćen je u okviru kalendarske godine, a centralni bankari su bili odgovorni za rezultat svakog decembra.

Centralna banka sedam puta nije uspela da ispuni zacrtani cilj, od kojih dvaput pod sadašnjim šefom Robertom Kamposom Netom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Sledi haos? Objavljeno: "Vodićemo veće ratove"

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

10:06

29.6.2024.

1 d

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

6 h

Podeli: