Svet 0

26.06.2024.

20:13

"Poznat datum – 17. jul"

Pregovori koalicionih partnera o budžetu za 2025. su veoma kolegijalni, konkretni i poverljivi, rekao je poslanicima Budenstaga u sredu kancelar Olaf Šolc.

Izvor: dpa

"Poznat datum – 17. jul"
EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL

Podeli:

"Nacrt ćemo predstaviti u julu," rekao je Šolc.

Međutim, to neće biti 3. jula, kako je vlada ranije najavila. Taj termin je sada potpuno neodrživ jer nadalje izostaje politička saglasnost oko nacrta koji može izaći pred poslanike i javnost.

Vlada je prestavljanje dokumenta sada pomerila na 17. istog meseca, odnosno dve nedelje kasnije nego što je planirala.

Problem je što ministri iz tri partije - Šolcove socijaldemokrate, Zeleni ministra privrede Roberta Habeka i liberali ministra finansija Kristijana Lindnera - tek treba da se dogovore oko budžeta suženog za dvocifren broj milijardi evra.

Finansijska rupa se otvorila presudom Ustavnog suda iz novembra, koji je odlučio da vlada ne sme da preliva nepotrošen novac iz kriznih pozajmica za druge potrebe. Manjak je izazvao krizu pri sastavljanju i ovogodišnjeg budžeta, a osećaće se još godinama.

Uprkos teškoćama, Šolc insistira da će vlada obezbediti "više sigurnosti, više saradnje i više rasta, jer to su nam prioriteti."

"Neće biti rezova ni u socijalnoj pravdi, zdravstvu, negovateljstvu ili penzijama," dodao je kancelar.

Lindner mesecima, pak, najavljuje štednju, upozoravajući da Nemačka mora da se okrene od potrošačke preraspodele ka podsticajnoj potrošnji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Država uvodi porez na stoku

Danska vlada se nakon više meseci teških pregovora dogovorila sa poljoprivrednicima, proizvođačima i ekološkim grupama da od 2030. godine oporezuju emisije metana koji proizvode domaće životinje poput krava i svinja.

17:06

27.6.2024.

1 d

Svet

Porodice dobijaju 350 evra

Domaćinstva u Velikoj Britaniji sa malim prihodima dobiće uskoro pomoć od 350 evra (300 funti) za struju, gas i hranu iz Fonda za podršku domaćinstvu, objavio je San.

22:07

27.6.2024.

1 d

Svet

Bruka, Putine

Za proizvodnju limuzine Aurus koju je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio severnokorejskom lideru KiM Džong-unu tokom prošlonedeljne posete Pjongjangu korišćeni su južnokorejski delovi, pokazuju podaci do kojih je došla agencija Rojters.

11:27

28.6.2024.

1 d

Podeli: