Svet 11

26.06.2024.

15:41

BRIKS pravi pauzu

BRIKS će napraviti pauzu pre nastavka proširenja.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović

BRIKS pravi pauzu
Shutterstock/William Potter

Podeli:

Zemlje asocijacije BRIKS ogromnom većinom glasova odlučile su da "uzmu pauzu“ po pitanju prijema novih članova u organizaciju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa predsednicom Saveta Republike (gornjeg doma) Nacionalne skupštine Belorusije Natalijom Kočanovom.

"Ogromnom većinom glasova u 'desetki' je odlučeno da se uzme pauza sa novim članovima, kako bi se 'svarili' novo pridošli, koji su povećali sastav za dva puta", navedene su reči ministra na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Izvestija.

Lavrov je precizirao da je paralelno u izradi sistem kategorija zemalja-partnera — "stepenica", koje će zemlje morati da pređu pre punopravnog članstva u BRIKS-u. "Obavezno ćemo promovisati naše beloruske prijatelje, kao i niz drugih istomišljenika", rekao je Lavrov.

Pre toga, 14. juna, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Rusija pomoći glatkom uključivanju novih članova u BRIKS. Prema njegovim rečima, na svetsku političku scenu izlaze zemlje Globalnog juga, Istoka, Afrike i Latinske Amerike. Takođe, Putin je ukazao na rastuće interesovanje za format BRIKS-a.

Agencija Blumberg izvestila je ranije ovog meseca da će proširenje BRIKS-a pretvoriti organizaciju u snažan protivtežu bloku G7. Prema mišljenju analitičara agencije, proširenje organizacije je za sada više političko nego ekonomsko. Istovremeno, oni smatraju da bi pridruživanje velikih proizvođača fosilnih goriva moglo dati BRIKS-u mogućnost da ozbiljnije ospori dominaciju dolara u trgovini naftom i gasom.

BRIKS je međudržavna organizacija osnovana 2006. godine. U početku su članice bile Brazil, Rusija, Indija i Kina. Kasnije se pridružila Južna Afrika, a od 2024. godine pridružuju se Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije takođe su ukazivali da čitav niz afričkih zemalja želi da se pridruži BRIKS-u.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: