Svet 2

26.06.2024.

14:47

Bez "debelih" primanja, nemojte u ove gradove

Prema izveštaju švajcarske banke Džulijus Ber (Julius Baer), Singapur je najskuplji grad za superbogate u 2024. godini.

Bez "debelih" primanja, nemojte u ove gradove
Depositphotos, DmitryRukhlenko

Podeli:

Kako bi sastavila rang listu, švajcarska banka je analizirala cene 20 potrošačkih dobara i usluga koje su kupili i koristili bogati pojedinci u 25 gradova.

I zašto je baš Singapur najskuplji? Pa, zato što je u odnosu na prošlu godinu sve značajno poskupelo: od automobila i nakita do nekretnina. Troškovi posedovanja automobila u Singapuru - inače najskuplji na svetu - porasli su za 15 odsto u odnosu na godinu dana ranije u američkim dolarima. Troškovi privatnog obrazovanja porasli su za skoro 14 odsto, dok su ženske tašne i cipele poskupele za 10 odsto. Cene muških odela i satova porasle su za više od 5 odsto.

Za petama Singapuru ove godine je Hong Kong, koji je svrgnuo Šangaj i postao drugi najskuplji grad za bogate. Bio je rangiran kao najskuplji grad za angažovanje advokata i drugi najskuplji grad za kupovinu nekretnina.

London se ove godine našao na trećem mestu, delom zbog izlaska Velike Britanije iz tehničke recesije prošlog meseca, jačanja britanske funte 2023. i kontinuiranog prilagođavanja privrede usled normalizacije posle Bregzita, ističe se u izveštaju.

Zanimljivo je da se ove godine, u top-10 najskupljih gradova za bogate našao i Milano, dok je Dubai spao sa liste.

Evo liste 10 najskupljih gradova na svetu za bogataše:

  1.     Singapur
  2.     Hong Kong
  3.     London
  4.     Šangaj
  5.     Monako
  6.     Cirih
  7.     Njujork
  8.     Pariz
  9.     Sao Paulo
  10.     Milano

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Država uvodi porez na stoku

Danska vlada se nakon više meseci teških pregovora dogovorila sa poljoprivrednicima, proizvođačima i ekološkim grupama da od 2030. godine oporezuju emisije metana koji proizvode domaće životinje poput krava i svinja.

17:06

27.6.2024.

1 d

Svet

Porodice dobijaju 350 evra

Domaćinstva u Velikoj Britaniji sa malim prihodima dobiće uskoro pomoć od 350 evra (300 funti) za struju, gas i hranu iz Fonda za podršku domaćinstvu, objavio je San.

22:07

27.6.2024.

1 d

Svet

Bruka, Putine

Za proizvodnju limuzine Aurus koju je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio severnokorejskom lideru KiM Džong-unu tokom prošlonedeljne posete Pjongjangu korišćeni su južnokorejski delovi, pokazuju podaci do kojih je došla agencija Rojters.

11:27

28.6.2024.

1 d

Podeli: