Svet 32

26.06.2024.

13:20

Dok ste na letovanju, o ovome pazite: Porodicu po povratku sačekalo neprijatno iznenađenje

Letnji odmori su odavno u toku, a ovo je deo godine kada sigurno najviše putujemo. Svima je cilj da se lepo provedu i odmore, ali pre odlaska na odmor potrebno je obratiti pažnju na neke stvari koje bi kasnije mogle mnogo da nas koštaju.

Izvor: Blic/Anica Jelovac

Dok ste na letovanju, o ovome pazite: Porodicu po povratku sačekalo neprijatno iznenađenje
GaudiLab/Shutterstock

Podeli:

Jednu porodicu iz Srbije zatekao je baš ovakav problem, piše Blic. Pre odlaska na letovanje aktivirali su roming i krenuli na putovanje. Telefonski račun koji ih je zatekao kada su se vratili u Srbiju, malo je reći da ih je šokirao. Račun je bio veći za oko 22.000 dinara od uobičajenog.

"Početkom maja ove godine posetili smo kao turisti Francusku, tačnije Azurnu obalu. Naravno, obišli smo nekoliko gradova (Nicu, Kan, Antibes...) ali i Monte Karlo u Kneževini Monako. Kada smo se vratili u Srbiju, pre nekih desetak dana neprijatno smo se iznenadili kada smo uvideli da nam je račun za mobilne usluge izabranog operatera veći za oko 22.000 dinara", kazala je porodica.

"U toku boravka u Francuskoj smo dokupili/aktivirali dodatak od 699 dinara 1 gigabajt internet saobraćaja u romingu, sa jedinim ciljem, da isti koristimo kako bismo na aplikaciji Gugl mapa videli trenutnu lokaciju u zavisnosti od željene, što bi trajalo u proseku 15 sekundi, posle čega bismo isključivali saobraćaj preko mobilnih podataka, baš u cilju nemogućnosti uvećanog računa".

15 sekundi nas je koštalo 15.000 dinara

"Problem je, međutim, nastao u sledećem. Kada smo ušli na teritoriju Monaka, mobilni uređaj je ostao na francuskoj mreži i aktiviranje rominga u Monaku (kako nam je objašnjeno) od 15 sekundi nas je koštalo 15.000 dinara. Iskreno, nije nam palo na pamet da proverimo da li se provajderi razlikuju jer nema fizičke granice između Francuske i Kneževine Monako.

Kada smo sleteli u Francusku dobili smo SMS obaveštenja od strane našeg operatera da se nalazimo u Francuskoj i da je preporučeni provajder za povoljnije usluge rominga u toj zemlji operater Orange. Međutim, istu takvu poruku nismo dobili kada smo ušli u Kneževinu Monako, što je automatski dovelo do uvećanje potrošnje.

Na tri naša mejla u kojima postavljamo ovo pitanje našem operateru dobili smo nedefinisan odgovor, da je tarifiranje bilo u skladu sa zakonom i po propisu i da je naša obaveza da pratimo našu potrošnju. Ovo uopšte nije ni dovođeno u pitanje sa naše strane, već da dobijemo odgovor zašto kao velika kuća kojom sebe smatraju ne vode računa o svojim klijentima i ovakvim situacijama, zato što su specifične?

S obzirom da se bavim 'software developmentom' mislim da je ovo klasičan 'bug' u njihovoj aplikaciji. U roming dodatku ne postoji nijedan pasus ili rečenica koja bi skretala pažnju korisnicima o ovakvim slučajevima, čime bi se stvarno mogla izbeći odgovornost ovog operatera", upozorava sagovornik.

Podeli:

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Država uvodi porez na stoku

Danska vlada se nakon više meseci teških pregovora dogovorila sa poljoprivrednicima, proizvođačima i ekološkim grupama da od 2030. godine oporezuju emisije metana koji proizvode domaće životinje poput krava i svinja.

17:06

27.6.2024.

1 d

Svet

Porodice dobijaju 350 evra

Domaćinstva u Velikoj Britaniji sa malim prihodima dobiće uskoro pomoć od 350 evra (300 funti) za struju, gas i hranu iz Fonda za podršku domaćinstvu, objavio je San.

22:07

27.6.2024.

1 d

Svet

Bruka, Putine

Za proizvodnju limuzine Aurus koju je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio severnokorejskom lideru KiM Džong-unu tokom prošlonedeljne posete Pjongjangu korišćeni su južnokorejski delovi, pokazuju podaci do kojih je došla agencija Rojters.

11:27

28.6.2024.

1 d

Podeli: