Svet 6

25.06.2024.

22:46

Saudijska Arabija postaće najveće građevinsko tržište na svetu

Saudijska Arabija trebalo bi da postane najveće svetsko građevinsko tržište, jer kraljevstvo ulaže ogromne količine novca u projekte koji imaju za cilj remont i diverzifikaciju ekonomije, saopštila je konsultantska grupa za nekretnine Knight Frank.

Izvor: Tanjug

Saudijska Arabija postaće najveće građevinsko tržište na svetu
Shutterstock/Andrew V Marcus

Podeli:

Predviđa se da će ukupna vrednost građevinske proizvodnje u zemlji dostići 181,5 milijardi američkih dolara do kraja 2028. godine, što je skoro 30 odsto više u odnosu na nivo iz 2023. godinu, saopštila je kompanija sa sedištem u Londonu u istraživačkom izveštaju objavljenom u ponedeljak, preneo je Bloomberg.

Veliki deo od te cifre će verovatno doći od stambenih objekata i takozvanih giga projekata, zajedno sa drugim razvojem koji čini deo misije prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da transformiše ekonomiju koja zavisi od nafte. Plan, poznat kao Vizija 2030, treba da stvori atmosferu uspeha populacije koja raste, kao i očekivani priliv stranih turista.

"Trenutno smo svedoci istorijske transformacije koja se odvija u Saudijskoj Arabiji sa građevinskim projektima koji se ističu po svom obimu dizajna i vrednosti", rekao je Mohamed Nabil, regionalni partner i šef projektnih i razvojnih usluga za Bliski istok i severnu Afriku u Knight Frank-u.

Od kada je inicijativa Vizija 2030 uvedena pre osam godina, Saudijska Arabija je pokrenula projekte čija je vrednost veća od 1.250 milijardi dolara, prema istraživanju koje je objavio Knight Frank.

Samo u 2023. godini dodeljeno je više od 140 milijardi dolara vrednih ugovora o izgradnji. Većina njih bila je u Rijadu, gde Saudijska Arabija ima za cilj da poveća svoju populaciju na deset miliona stanovnika do 2030. godine.

Glavni grad je postao glavna žarišna tačka dok se kraljevstvo priprema da bude domaćin svetske izložbe EXPO 2030, i verovatno Svetskog kupa u fudbalu 2034.  

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

20 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: