Svet 0

25.06.2024.

17:48

U Nemačkoj se sprema preokret?

Koalicioni partneri u nemačkoj vladi kroz tekuće pregovore o budžetu za 2025. treba da naprave zaokret od ustaljene politike, ocenio je u utorak ministar finansija Kristijan Lindner.

Izvor: dpa

U Nemačkoj se sprema preokret?
Profimedia - Michael Kappeler/dpa

Podeli:

To zahteva tvrde pregovore, ali uveren sam da vredi napora," rekao je Lindner skupštini nacionalne industrije u Berlinu. "Posle decenije potrošnje i preraspodele, sada u ovoj zemlji treba da postavimo nove, održive finansijske okvire".

Pojedini ministri u koalicionoj vladi kancelara Olafa Šolca se u budžetzskim pregovorima protive Lindnerovom zahtevu da krešu rashode.

Lindner je potvrdio da pregovori još traju. Istovremeno, jedna predstavnica njegovog ministarstva je saopštila da planirani rok za zaključenje nacrta ostaje zakucan za početak jula.

Ministar je sada naglasio da tema nije štednja, nego izmena prioriteta. Prema njegovim rečima, to su obrazovanje, investicije, podsticaji kupovnoj moći stanovništva i jačanje unutrašnje i spoljne bezbednosti.

Lindner je ponovo i ukazao na godinama rastuća socijalna davanja, naglasivši da prioritet pre treba da dobiju podsticajni rashodi, na primer za istraživanje.

Ministar iz liberalne FDP je dodao se socijaldemokrata Šolc i ministar privrede iz partije Zelenih Robert Habek slažu da "nešto mora da se desi".

"To je napredak", rekao je, "ali moramo da razgovaramo o stepenu ambicija".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

12 h

Podeli: