Svet 2

25.06.2024.

14:44

Mađarska: Ukinuto

Mađarska će početkom jula ukinuti ograničenje cena grupe osnovnih prehrambenih proizvoda u velikim maloprodajnim lancima budući da je njihov rast primetno oslabio, saopštilo je danas ministarstvo ekonomije.

Izvor: Index

Mađarska: Ukinuto
EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Podeli:

Vlada je ograničila cene hrane koje su u junu prošle godine bile poskočile za 29,3 posto u odnosu na isti mesec 2022. godine, najviše u EU.

Maloprodajni lanci s godišnjim prometom većim od milijardu forinti (2,72 miliona dolara) bili su obavezni da nude kupcima nedeljne popuste na 20 prehrambenih artikala, uključujući meso peradi, mleko, sir i hleb, i to u visini najmanje 15 posto u odnosu na najnižu cenu u prethodnih 30 dana, prenosi Indeks. 

Inflacija u Mađarskoj 3.9 odsto

U proteklim mesecima poskupljenje hrane svedeno je na oko jedan posto, a u maju cene su pale u odnosu na prethodni mesec, napominje ministarstvo u saopštenju.

Vlada će zato od 1. jula ukinuti ograničenja, dodaju. 

"Zahvaljujući zauzdavanju inflacije realne plate u Mađarskoj rastu od septembra prošle godine, odnosno primanja porodica vrede više", kažu, dodajući da je mera podstakla potrošnju.

Godišnja stopa inflacije merene HICP-om iznosila je u maju 3,9 posto, izračunao je Eurostat, a cene hrane bile su niže za 2,3 posto nego tokom prošlogodišnjem maja i smanjene su peti mesec zaredom.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Država uvodi porez na stoku

Danska vlada se nakon više meseci teških pregovora dogovorila sa poljoprivrednicima, proizvođačima i ekološkim grupama da od 2030. godine oporezuju emisije metana koji proizvode domaće životinje poput krava i svinja.

17:06

27.6.2024.

1 d

Svet

Porodice dobijaju 350 evra

Domaćinstva u Velikoj Britaniji sa malim prihodima dobiće uskoro pomoć od 350 evra (300 funti) za struju, gas i hranu iz Fonda za podršku domaćinstvu, objavio je San.

22:07

27.6.2024.

1 d

Svet

Bruka, Putine

Za proizvodnju limuzine Aurus koju je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio severnokorejskom lideru KiM Džong-unu tokom prošlonedeljne posete Pjongjangu korišćeni su južnokorejski delovi, pokazuju podaci do kojih je došla agencija Rojters.

11:27

28.6.2024.

1 d

Podeli: