Svet 7

25.06.2024.

11:29

Totalno potonuće valute

Japanski jen je blizu najniže vrednosti za 34 godine.

Izvor: Biznis.rs

Totalno potonuće valute
Shutterstock/Sakarin Sawasdinaka

Podeli:

Japanska vlada saopštila je u utorak da će adekvatno reagovati na prekomernu volatilnost valuta, u novom upozorenju dok jen slabi ka kritičnom nivou od 160 za dolar.

Govoreći na redovnoj konferenciji za novinare Jošimasa Hajaši, glavni portparol vlade, rekao je da je prekomerna volatilnost u deviznom kursu nepoželjna jer negativno utiče na potražnju u poslovanju i domaćinstvima, prenosi portal Biznis.

"Pažljivo pratimo kretanja valuta i odgovorićemo adekvatno na prekomernu volatilnost", rekao je on.

Ovi komentari prate stalni niz upozorenja zvaničnika protiv divljih oscilacija u valuti poslednjih dana, usled pojačanog političkog fokusa na uticaj slabljenja jena na ekonomiju.

Ranije u utorak, japanski ministar finansija Šunići Suzuki rekao je da devizni kursevi moraju biti stabilni i odražavati ekonomske osnove.

"Odgovorićemo adekvatno na prekomerne promene kursa", rekao je Suzuki.

Oslabljeni jen je u utorak stagnirao blizu nivoa od 160 za dolar, oko najniže tačke u poslednje 34 godine od 160,245, što je izazvalo intervenciju Tokija vrednu 9,79 triliona jena (61,33 milijarde dolara) krajem aprila i početkom maja.

Iako su vladini zvaničnici odbili da komentarišu da li su trenutna kretanja na tržištu prekomerna, trgovci su na visokom stepenu pripravnosti za bilo kakvu intervenciju vlasti.

Jen je pod pritiskom od kada je Banka Japana ovog meseca razočarala investitore time što nije smanjila svoje ogromne kupovine obveznica, kako su neki očekivali.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Država uvodi porez na stoku

Danska vlada se nakon više meseci teških pregovora dogovorila sa poljoprivrednicima, proizvođačima i ekološkim grupama da od 2030. godine oporezuju emisije metana koji proizvode domaće životinje poput krava i svinja.

17:06

27.6.2024.

1 d

Svet

Porodice dobijaju 350 evra

Domaćinstva u Velikoj Britaniji sa malim prihodima dobiće uskoro pomoć od 350 evra (300 funti) za struju, gas i hranu iz Fonda za podršku domaćinstvu, objavio je San.

22:07

27.6.2024.

1 d

Svet

Bruka, Putine

Za proizvodnju limuzine Aurus koju je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio severnokorejskom lideru KiM Džong-unu tokom prošlonedeljne posete Pjongjangu korišćeni su južnokorejski delovi, pokazuju podaci do kojih je došla agencija Rojters.

11:27

28.6.2024.

1 d

Podeli: