Svet 1

25.06.2024.

14:14

Na crnoj listi njih 675

Evropska unija uvela je sankcije za 19 kineskih kompanija sa ciljem da kazni ono što Zapad veruje da je podrška Pekinga ruskom ratu u Ukrajini.

Izvor: SEEbiz

Na crnoj listi njih 675
Profimedia

Podeli:

Na listi objavljenoj u Službenom listu EU nalazi se nekoliko kompanija sa sedištem u Hong Kongu, kao i dva globalna "satelitska" giganta.

Paketom sankcija Rusiji dodata je 61 nova kompanija na listu subjekata optuženih za direktnu "podršku ruskom vojno-industrijskom kompleksu" u ratu u Ukrajini, čime je ukupan broj kompanija porastao na 675.

Ove kompanije su sada podložne drastičnim ograničenjima prodaje robe i tehnologije dvostruke namene koja bi mogla da se koristi za unapređenje sektora odbrane i bezbednosti Rusije, prenosi Seebiz.

Kina odbacuje optužbe Zapada da podržava vojnu kampanju Rusije.

Među novim kompanijama na sankcionisanoj listi su dva glavna igrača u kineskoj satelitskoj industriji koji su uključeni u prodaju satelita i satelitskih snimaka ruskoj plaćeničkoj grupi Vagner.

U oktobru je istraga AFP-a otkrila da je Vagner 2022. godine potpisao ugovor vredan više od 30 miliona dolara sa kineskom kompanijom Beijing Iunze Technology Co Ltd o nabavci dva satelita i korišćenju njihovih slika.

Dva satelita visoke rezolucije pripadala su Chang Guang Satellite Technology, vodećoj globalnoj satelitskoj kompaniji koja je dodata na listu sankcija EU.

Druga kompanija na listi sankcija je Head Aerospace Technology, koja prodaje satelitske snimke i koja je 2023. godine stavljena na američku listu sankcija zbog snabdevanja Vagner grupe.

Čak i ako Kina ne isporučuje oružje direktno Rusiji, SAD i Evropa je optužuju da prodaje komponente i opremu moskovskoj vojnoj industriji.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian odbacio je te tvrdnje kao "lažne informacije".

Kompanije sa sedištem u Rusiji čine otprilike polovinu od 61 entiteta koji su u ponedeljak dodati na listu EU.

Pored 19 kineskih kompanija, dodato je devet iz Turske, dve iz Kirgistana i po jedna iz Indije, Kazahstana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: