Svet 4

24.06.2024.

17:13

Evropa će odustati? Ovo je cilj Pekinga

Cilj Pekinga je da EU odustane od planova za uvođenje preliminarnih tarifa na uvoz kineskih električnih vozila (EV) do 4. jula, nakon što su se obe strane saglasile da pregovaraju o mogućem kompromisu, preneli su kineski mediji.

Izvor: Tanjug

Evropa će odustati? Ovo je cilj Pekinga
Alan/Depositphotos

Podeli:

Privremene takse Evropske unije do 38,1 odsto na uvezena električna vozila kineske proizvodnje trebalo bi da stupe na snagu do 4. jula, dok blok istražuje, kako se navodi, preterane i nepravedne subvencije. Evropska komisija je saopštila da će ove nedelje biti domaćin tehničkih razgovora sa kineskim zvaničnicima u Briselu, prenosi Rojters.

''EU je naglasila da svaki dogovoreni ishod istrage mora biti efikasan u rešavanju štetnog subvencionisanja", rekao je portparol Komisije. Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je da je potreban "ozbiljan pokret i napredak" i iz Kine kada su u pitanju pregovori.

Kina je više puta pozivala EU da ukine carine, izražavajući spremnost da pregovara. Peking ne želi još jedan tarifni rat, nakon carina na kinesku robu koje je nametnula administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, dok tvrdi da će preduzeti sve korake da zaštiti kineske firme ako se to dogodi.

Kineski Global Times, pozivajući se na izvore, izvestio je da bi najbolji ishod bio da EU ukine svoje tarifne planove pre 4. jula.

Analitičari i evropske trgovinske lobističke grupe naglasile su da bi Kina morala da pristupi pregovorima spremna da napravi velike ustupke.

Maksimilijan Butek, izvršni direktor Nemačke privredne komore u Kini, rekao je da ''ne postoji šansa'' da preliminarne tarife budu uklonjene do 4. jula osim ako Kina ne reši probleme na koje je ukazala EK.

Trgovinska politika EU okreće se zaštiti evropske proizvodnje zbog zabrinutosti da bi kineski razvojni model, fokusiran na proizvodnju, mogao da dovede do preplavljenja jeftine robe, dok kineske firme žele da pojačaju izvoz usred slabe domaće potražnje.

Kina je odbacila optužbe o nepravednim subvencijama, kao i navode da ima problem sa viškom kapaciteta, rekavši da je razvoj njene industrije električnih vozila rezultat prednosti u tehnologiji, tržištu i lancima snabdevanja u industriji.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: