Svet 0

20.06.2024.

17:11

Olakšanje, snižene kamatne stope

Švajcarska centralna banka (SNB) je u četvrtak ponovo snizila kamatne stope, za još jednu četvrtinu procentnog poena, naglašavajući ublažavanje inflacije na početku godine.

Izvor: hrportfolio.hr

Olakšanje, snižene kamatne stope
Depositphotos, okuka67

Podeli:

Referentna kamatna stopa u Švajcarskoj sada iznosi 1,25 odsto, saopštila je centralna banka.

"Osnovni inflatorni pritisak ponovo je smanjen u odnosu na prethodni kvartal. Današnjim smanjenjem kamatnih stopa, SNB može da održi odgovarajuće monetarne uslove", navodi se u saopštenju banke.

Inflacija je oslabila na 1,2 odsto u prvom kvartalu, sa 1,6 odsto u poslednja tri meseca prošle godine, prema računici centralne banke.

U maju je rast cena blago ubrzan, na 1,4 odsto, što odražava veće cene turističkih usluga i naftnih derivata i veće zakupnine za stanovanje, ali je i dalje u ciljanom rasponu od nula do dva odsto i signalizira stabilnost cena, prema definiciji SNB-a, i to već skoro godinu dana.

Isti procentualni rast cena SNB očekuje i u drugom kvartalu, sa očekivanim vrhuncem inflacije u periodu od jula do septembra i prognoziranom stopom od 1,5 odsto, ocenjuje banka.

Oni su neznatno snizili procene inflacije za period od drugog kvartala naredne godine do prvog kvartala 2027. godine, kada bi ona trebalo da iznosi 1,1 odsto.

SNB je danas ponovo snizila kamatne stope upravo zbog sniženih prognoza inflacije, rekao je guverner Tomas Džordan.


 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: