Svet 3

20.06.2024.

12:20

Potrošnja energije u Kini prvi put premašila evropsku

Potrošnja energije u Kini po osobi prošle je godine prvi put nadmašila evropsku dok je potražnja tehnologije i proizvodnih industrija nastavila da raste.

Izvor: Investitor

Potrošnja energije u Kini prvi put premašila evropsku
EPA-EFE/WU HAO

Podeli:

Zemlja je povećala proizvodnju na ugalj, ali je takođe dodala više obnovljivih kapaciteta nego ostatak sveta zajedno, prema godišnjem Statističkom pregledu Instituta za energiju.

Kinesku potrošnju pokreće širenje centara za podatke, 5G infrastrukture i punjenja automobila, dok mnoge fabrike takođe rade punom parom kako bi zadovoljile potražnju za robom u inostranstvu.

“Ne bi trebalo da zanemarimo energiju i emisije koje su Evropljani efikasno izvozili kineskim proizvođačima”, rekao je Nik Vajt, glavni izvršni direktor EI-a.

Sve je više dokaza da je zavisnost od fosilnih goriva u velikim naprednim ekonomijama možda dostigla vrhunac. U Evropi prošle godine oni su činili manje od 70% primarne energije prvi put od industrijske revolucije, zahvaljujući nižoj potražnji i rastu obnovljivih izvora, prema EI-u.

To naglašava dilemu dekarbonizacije za mnoge zemlje. Ako pad potrošnje energije i emisija u Evropi jednostavno povećava proizvodnju ugljenika drugde, politike za rješavanje globalnih klimatskih promena ne funkcionišu.

Upotreba uglja takođe se povećala u Indiji prošle godine usred brzog ekonomskog rasta. Po prvi put, zemlja je potrošila više zagađujućeg goriva nego Evropa i Severna Amerika zajedno, prema statističkom pregledu.

“Velika slika maskira različite energetske priče koje se odvijaju na različitim geografskim područjima”, rekao je Vajt. “U naprednim ekonomijama opažamo znakove vrhunca potražnje za fosilnim gorivima, što je u suprotnosti s ekonomijama na globalnom jugu, za koje privredni razvoj i poboljšanja kvaliteta života i dalje podstiču rast fosilnih goriva.”

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: