Svet 12

20.06.2024.

8:00

Grade novu fabriku litijum-jonskih baterija?

Švedski proizvođač litijum-jonskih baterija Northvolt razmatra planove za izgradnju nove fabrike u mestu Borlenž u centralnoj Švedskoj, saopštila je ta kompanija.

Izvor: Tanjug

Grade novu fabriku litijum-jonskih baterija?
Shutterstock, Gorodenkoff

Podeli:

Nortvolt je u tom saopštenju naveo da još nije doneo odluku, ali i da sprovodi stratešku reviziju lokacije i razgovara sa nekoliko strana, uključujući i tamošnju opštinu, preneo je Rojters.

Portparol švedske kompanije navodi da je diskusija o tome još u toku, kao i da će obavestiti javnost kada odluka bude doneta.

"Na osnovu potražnje naših kupaca i investitora trenutno smo u velikoj ekspanziji što se posla tiče, ne samo Švedskoj, već i u Nemačkoj i Kanadi", rekao je on.

Northvolt je 2022. objavio da je kupio staru fabriku papira u Borlenžu i da će je pretvoriti u novu gigafabriku sa potencijalnim godišnjim proizvodnim kapacitetom od više od 100 gigavat-sati katodnog materijala, kao i da će u njoj zaposliti do 1.000 ljudi.

Kompanija je tada rekla da će fabrika igrati ključnu ulogu u realizaciji narudžbi od više od 50 milijardi dolara, kao i da će započeti prvu fazu izgradnje krajem 2024.

Proizvođač litijum-jonskih baterija ima jednu fabriku u funkciji u severnoj Švedskoj, drugu u izgradnji u Nemačkoj, a planira jedan pogon u u Kanadi.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Svet

Gigant demantuje: Ma kakva fabrika?

Taivan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) nema nameru da ulaže u otvaranje novih fabrika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštila je ta kompanija za Baha Breaking Nevs, demantujući izveštaj Vol Strit žurnala (WSJ).

14:17

23.9.2024.

1 d

Svet

Evro razočarao

Evro je pao u odnosu na dolar nakon što su danas objavljeni razočaravajući podaci o razvoju privatnog sektora u evrozoni.

16:14

23.9.2024.

1 d

Podeli: