Svet 3

19.06.2024.

17:01

Ova zemlja je magnet za milionere

Ujedinjeni Arapski Emirati će treću godinu zaredom biti vodeći svetski magnet za bogatstvo, pokazalo je novo istraživanje Henley Private Wealth Migration Report.

Izvor: Investitor.me

Ova zemlja je magnet za milionere
MT Exposures / Shutterstock.com

Podeli:

Očekuje se da će ta mala zalivska država do kraja 2024. godine ostvariti neto priliv od 6.700 milionera iz celog sveta bez presedana, navodi se u izvještaju objavljenom 18. juna.

Drugo, ali daleko iza UAE su Sjedinjene Američke Države, sa očekivanim prilivom od 3.800 milionera do kraja godine.

Očekuje se da će se rekordnih 128.000 milionera ili pojedinaca visoke neto vrednosti sa likvidnim uloženim bogatstvom od milion dolara ili više, preseliti 2024. godine, navodi se u izveštaju.

Ova velika migracija milionera je "kanarinac u rudniku uglja", signalizirajući duboku promenu u globalnom pejzažu i tektonskim pločama bogatstva i moći.

Taj broj premašuje prethodni rekord od 120.000 milionera koji je postavljen prošle godine, prema Henleyu, dodajući da se 2024. "oblikuje kao prekretnica u globalnoj migraciji bogatstva", navodi CNBC.

Podatke za izveštaj dostavila je globalna obaveštajna firma o bogatstvu New World Wealth i sadrži uvide u prilive i odlive milionera i njihove migracione obrasce na globalnom nivou.

"Ova velika migracija milionera je kanarinac u rudniku uglja, signalizirajući duboki pomak u globalnom pejzažu i tektonskim pločama bogatstva i moći, sa dalekosežnim implikacijama na buduću putanju nacija koje ostavljaju iza sebe ili onih koje čine svojim novi dom", rekao je Dominik Volek, šef grupe privatnih klijenata u Henley & Partners, u izveštaju.

Ovo je prvih 10 zemalja koje očekuju najveći neto priliv milionera u 2024, prema Henley & Partners:

  1. Ujedinjeni Arapski Emirati: +6.700
  2. Sjedinjene Američke Države: +3,800
  3. Singapur: +3,500
  4. Kanada: +3.200
  5. Australija: +2.500
  6. Italija: +2.200
  7. Švajcarska: +1.500
  8. Grčka: +1.200
  9. Portugal: +800
  10. Japan: +400

"Dok se svet bori sa savršenom olujom geopolitičkih tenzija, ekonomske neizvesnosti i društvenih potresa, milioneri su u pokretu u rekordnom broju, tražeći zelenije pašnjake i sigurnije luke za svoju imovinu i porodične interese", rekao je Volek u izvještaju.

UAE sve više učvršćuju svoju poziciju sigurnog utočišta za bogate pojedince na globalnom nivou, uglavnom zahvaljujući povoljnoj poreskoj politici zemlje, strateškoj lokaciji, infrastrukturi svjetske klase i još mnogo toga, navodi se u izvještaju.

Bliskoistočna zemlja takođe nudi "zlatnu vizu" koja ima za cilj privlačenje bogatih da borave u UAE. Viza ima za cilj i "omogućavanje dugoročnog boravka stranim investitorima, preduzetnicima i talentovanim pojedincima, uključujući specijaliste, studente i istraživače koji značajno ulažu u zemlju", navodi Henley & Partners.

Ovi migracijski prilivi u UAE su u velikoj meri podstaknuti kretanjem iz šireg regiona Bliskog istoka, Indije, Rusije, Afrike, a u novije vrijeme i očekivanim prilivom pojedinaca iz Ujedinjenog Kraljevstva i Evrope, prema istraživanju.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

20 h

Svet

Sledi haos? Objavljeno: "Vodićemo veće ratove"

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

10:06

29.6.2024.

1 d

Svet

Banke na udaru: Hoće li biti uplata?

Banke Nationwide, HSBC, Barclays i Virgin Money širom Velike Britanije suočavaju se sa problemima pri pružanju usluga, usled čega su korisnici sprečeni da šalju i primaju novac.

20:18

28.6.2024.

1 d

Podeli: