Svet 0

19.06.2024.

12:00

Nemačka opet u samom vrhu u proizvodnji hmelja

Nemačka je ponovo zauzela prvo mesto na svetskoj lestvici proizvođača hmelja, preotevši nakon devet godina "titulu" SAD-u, saopštilo je u utorak udruženje uzgajivača.

Izvor: Biznis info

Nemačka opet u samom vrhu u proizvodnji hmelja
Wolfgang Hauke/Shutterstock

Podeli:

Površina pod hmeljom u Nemačkoj smanjila se za 340 hektara, na 20.300 hektara. U SAD-u smanjena je za 4.500 hektara, na 17.850 hektara, navode u udruženju, prenosi agencija Hina.

Velike zalihe hmelja dovele su do pada cena, što je zabrinulo proizvođače u Nemačkoj. Proizvodnja je gotovo u potpunosti usmerena u pivarski sektor, a prodaja piva u svetu pada.

To nije jedini razlog za nemačko "preticanje" američke konkurencije, napomenuo je predstavnik udruge Erich Lehmair.

Uzgajivači u SAD-u lakše otkazuju ugovore o nabavci, što znači da mogu u kraćem roku odustati od proizvodnje nego njihove kolege u Nemačkoj, objasnio je.

Poljoprivreda je takođe u SAD-u drugačije strukturirana i gospodarstva su znatno veća. Ako su prognoze loše, veliki američki uzgajivači moraju menjati smer brže od manjih porodičnih gazdinstava u Nemačkoj, delimično i zbog pritisaka banaka.

Nemačka porodična gazdinstva često imaju i dužu tradiciju i ne odustaju lako od kultura koje su dugo uzgajali, objasnio je Lehmair.

Bavarski Hallertau ponovo je zauzeo prvo mesto na lestvici regija. U 2022. bio je drugi, prema podacima najvećeg svetskog trgovca hmeljem BarthHassa, iza američke Yakime u saveznoj državi Washington.

Nemačka i SAD imaju lavovski udeo u globalnom uzgoju hmelja. Lani je zasejan na 55.000 hektara, što znači da je površina pod hmeljom smanjena za oko 4.800 hektara u odnosu na 2022, objavila je nemačko udruženje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: