Svet 7

18.06.2024.

20:47

Kina sada prednjači, "cunami" iz Rusije jenjava

Kina će ove godine zauzeti prvo mesto u svetu po odlivu milionera sa 15.200 bogataša koji napuštaju zemlju ove godine, objavila je konsultantska kompanija "Henli i partners".

Izvor: Tanjug

Kina sada prednjači, "cunami" iz Rusije jenjava
Depositphotos, kasto

Podeli:

U prvih pet zemalja s najvećim brojem bogatih građana koji u 2024. godini odlaze iz svoje zemlje su i Velika Britanija, Indija, Južna Koreja i Rusija, preneo je Komersant.

Stručnjaci primećuju da je migracija milionera uzrokovana sve većom političkom nestabilnošću u posmatranoj zemlji ili regionu, kao i ekonomskom neizvesnošću u bliskoj budućnosti.

S druge strane, među zemljama u koje najčešće dolaze milioneri iz drugih zemalja su Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD, Singapur, Kanada i Australija. Prošle godine, Kina je takođe zauzela prvo mesto, sa 13.800 milionera koji su napustili zemlju.

"Henli i partners" smatra da je ovakva situacija uzrokovana neizvesnošću u vezi sa izgledima kineske privrede, koja nastavlja da se veoma sporo oporavlja od posledica pandemije, kao i geopolitičkim tenzijama u odnosima sa Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama.

Sve to podstiče bogate Kineze da se sve više sele u druge zemlje – najčešće u SAD, Kanadu ili Singapur.

Britanija je druga sa 9.500 milionera, koji je napuštaju, a slede Indija (4.300 ljudi), Južna Koreja (1.200 ljudi) i Rusija (1.000 ljudi).

Što se tiče Rusije, autori izveštaja primećuju da „cunami" milionera koji su pobegli iz Rusije nakon izbijanja vojnog sukoba u Ukrajini jenjava.

Odliv je 2022. godine iznosio 8.500 milionera, a 2023. - 2.800, ove godine će oko 1.000 milionera izabrati da se preseli iz zemlje.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mađarska: Ukinuto

Mađarska će početkom jula ukinuti ograničenje cena grupe osnovnih prehrambenih proizvoda u velikim maloprodajnim lancima budući da je njihov rast primetno oslabio, saopštilo je danas ministarstvo ekonomije.

14:44

25.6.2024.

1 d

Podeli: