Svet 29

18.06.2024.

16:24

Nemci izračunali: Letovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Španiji, Grčkoj i Portugalu

Koliko Nemce košta godišnji odmor u Hrvatskoj, a koliko u drugim popularnim evropskim turističkim destinacijama?

Izvor: Poslovni dnevnik

Nemci izračunali: Letovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Španiji, Grčkoj i Portugalu
Depositphoto,anshar

Podeli:

To je izračunala nemačka savezna služba za statistiku.

Nemci najčešće letuju u Nemačkoj, iako je godišnji odmor u inostranstvu za njih u pravilu jeftiniji. I to osetno jeftiniji. Bez obzira da li se radi o omiljenim južnoevropskim destinacijama Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj, u tim zemljama nemački turisti za posetu restoranima ili noćenja u hotelu moraju da plate manje novca, a ponegde i puno manje, nego kod kuće.

U Hrvatskoj moraju da plate prosečno 18 % manje za te usluge. Puno više od proseka za Nemačku, turisti iz te zemlje moraju da plate tokom turističkog boravka u Švajcarskoj ili na severu Evrope. Hrvatska je dakle po navodima nemačkih statističara skuplja zemlja za turiste od velikih južnoevropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španije.

Skupa Švajcarska

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Evrope, nemački statističari tvrde da su cene najviše u Italiji. Ali i te cene su još uvek niže nego u Nemačkoj – za 5 % u proseku, prenosi Poslovni dnevnik. Najjeftinije se letovati može u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj noćenja u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosečno 55% manje nego u Nemačkoj, a u Albaniji 54% manje.

Cene su niže i u nekim susednim zemljama. U Francuskoj u proseku za dva posto, a u Austriji za tri posto. Još manje se mora izdvojiti za iste te usluge u Poljskoj (19 posto) ili Češkoj (36 posto).

Za Nemce je odmor u inostranstvu skuplji nego kod kuće u Skandinaviji. U Danskoj za iste usluge moraju da izdvoje trećinu više novca, u Norveškoj 23%, a u Švedskoj dva posto više. Uverljivo najskuplje je u Švajcarskoj – gde nemački turisti za jelo i noćenje plaćaju prosečno 49% posto više nego kod kuće.

Podeli:

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mađarska: Ukinuto

Mađarska će početkom jula ukinuti ograničenje cena grupe osnovnih prehrambenih proizvoda u velikim maloprodajnim lancima budući da je njihov rast primetno oslabio, saopštilo je danas ministarstvo ekonomije.

14:44

25.6.2024.

1 d

Podeli: