Svet 1

18.06.2024.

14:18

U njihove ruke odlaze i vojni avioni

Zbog velike potražnje za stručnjacima za održavanje vojnih aviona nemačka avio kompanija Lufthanza nedavno je osnovala odeljenje LHT-Difens, osnosno pristala je na prekvalifikaciju i usavršavanje radnika iz drugih oblasti.

Izvor: Tanjug

U njihove ruke odlaze i vojni avioni
Profimedia

Podeli:

LHT je poslovna jedinica nemačke Lufthanze za održavanje i popravke, brine se o više od 800 klijenata širom sveta i ima više od 20.000 zaposlenih, piše Dojče vele.

Kako se navodi često se stručnjaci regrutuju iz kompanija koje su radile kao dobavljači delova, a čiji proizvodi nisu više traženi zbog prelaska na električne automobile.

"Lufthanza-tehnika u potrazi za stručnjacima preuzima mehatroničare iz automobilske industrije. Dobro su obučeni i njih prekvalifikuju za aviomehaničare. To je ranije bilo nezamislivo", potvrđuje za DW ekspert za avio-industriju Hajnrih Grosbongard.

Kako navodi DW nakon sukoba u Ukrajini u nove vojne avione se ulažu milijarde dolara, što otvara nove poslovne mogućnosti, a etabliranim kompanijama pruža novi podsticaj za rast.

"Pre desetak godina to bi bilo teško zamislivo u Lufthanza-tehnici. Bilo bi teško zamislivo i u koncernu Lufthanza. Sektor vojske odnosno odbrane u stvari je oduvek bio 'bljak', nešto odvratno", ukazuje Grosbongart.

Naime, decenijama nakon završetka Drugog svetskog rata i kolapsa nacističke vladavine terora, u velikim delovima nemačkog društva bilo je omraženo sve što je imalo veze s vojskom.

Iako je nemačka vojna tehnologija u inostranstvu bila tražena, u samoj Nemačkoj, među političarima, ali i u društvu, ta tema je bila kontroverzna, što se promenilo najkasnije posle napada Rusije i najave nemačke vlade da će uložiti 100 milijardi evra u jačanje Bundesvera.

Dodaje se da ni za Lufthanzu to više nije tabu-tema - prvi korak podrazumeva održavanje pet pomorskih patrolnih aviona Boing P-8 Posejdon, koje je nemačka mornarica naručila krajem juna 2021. godine, a pored SAD, Australije, Indije, Velike Britanije, Norveške, Južne Koreje i Novog Zelanda, Nemačka je osmi kupac koji će ove zime uvesti u svoju flotu te Posejdone.

I za Bundesver i za Nemačku ima smisla da LHT radi na održavanju, jer bi bilo mnogo skuplje da nemačka vojska obnavlja te kapacitete, pa još da skladišti neophodne rezervne delove.

"Lufthanza može jednostavno da iskoristi ono što joj je već dostupno, a to ima smisla i za tu avio-kompaniju, jer otvara nova radna mesta u njenom sedištu u Hamburgu", navodi Grosbongard.

Dodaje da Lufthanza-tehnika uživa odličnu reputaciju u svetu.

"Kako to kažu Amerikanci, LHT je gorila od 800 funti na tržištu održavanja komercijalnih aviona. To znači da je Lufthanza-tehnika apsolutno u vrhu u svetu kada je u pitanju tehnička podrška za komercijalne avione, njihove motore i sve potrebne komponente. Na tu poziciju se ne stiže tek tako", rekao je on.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Španiji: Sve staje?

U Španiji će danas, na poziv sindikata, biti održani protesti širom zemlje sa ciljem postizanja sporazuma vlade i poslovnog sektora u vezi sa smanjenjem nedeljnog radnog vremena od 40 sati za 2,5 sata.

10:59

26.9.2024.

1 d

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

10 h

Srbija

IKEA otvara nove robne kuće u Srbiji?

Tolga Ondžu je direktor maloprodaje u Ingka grupi. Iako ima tri dela, srce biznisa ove grupe je upravljanje svetskom maloprodajom kompanije IKEA, koju čine 482 robne kuće u 31 državi.

14:10

26.9.2024.

1 d

Podeli: