Svet 43

13.06.2024.

14:09

Rusija predstavila "zmajeve": Sravniće sve sa zemljom FOTO/VIDEO

Rusko ministarstvo odbrane ovih dana predstavilo je novi sistem 'bacača plamena' TOS-3 Drakon (zmaj) s povećanim dometom.

Izvor: tportal/Vanja Majetić

Rusija predstavila "zmajeve": Sravniće sve sa zemljom FOTO/VIDEO
Profimedia/Sputnik

Podeli:

Reč je o sistemu koji kombinuje oba svoja ranija prethodnika, TOS-1 i TOS-2, a čini se da je razvijen u žurbi kako bi odgovorio na hitne zahteve na bojnom polju, piše Tportal.

Novi ruski bacač plamena predstavljen je početkom ovog meseca tokom svečanosti ustrojavanja 1. mobilne radiološko-hemijsko-biološke zaštitne brigade u ruskoj regiji Saratov na jugozapadu zemlje. Organizatori su, prema navodima ruskih medija, predstavili okupljenima vojnu opremu i naoružanje kojima je opremljena ova vojna formacija, a radi se o termobaričnim raketnim bacačima tipa TOS-1A i TOS-2, vozilima za dekontaminaciju UTM-80M, izviđačkim vozilima RHM-6 i generatorima dima tipa TDA-3, montiranim na kamionima.

Uprkos tome što je prikazan javnosti, TOS-3 nije izričito spomenut tokom svoje premijere pa vojni analitičari sugerišu kako postoji mogućnost da su u toku njegova poslednja probna ispitivanja pre uvođenja u borbenu upotrebu te da je neizbežna njegova isporuka postrojbama na terenu.

Analitičari ukazuju na to da se novi sistem uveliko oslanja na svoje prethodnike, kao i da njegova dodatna oprema, u vidu zaštitnih rešetki protiv dronova kamikaza, veoma upućuje na ruska iskustva iz rata u Ukrajini. Takođe, stručnjaci skreću pažnju na to da Rusi beleže povećanje gubitaka svojih sistema TOS-1A te da će TOS-3 vereovatno početi da se koristi na ratištu.

Ruska vojna nomenklatura opisuje seriju TOS kao teške bacače plamena, međutim oni nemaju gotovo ništa zajedničko s tradicionalnim bacačima plamena, već je reč o termobaričnom oružju koje koristi kiseonik iz okolnog vazduha za stvaranje visokotemperaturne eksplozije kao i znatno snažnijeg i dužeg udarnog talasa od konvencionalnog eksploziva. Njihov razoran efekar može biti ogroman, a ništa manje značajan nije ni njihov fiziološki uticaj na neprijatelja.

Podeli:

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: