Svet 5

13.06.2024.

11:29

Totalni haos; Isterao je svoje FOTO

Senat Argentine odobrio je ključnu državnu reformu i poreske pakete koje je predložio predsednik Havijer Milej na današnjem glasanju.

Izvor: B92.net

Totalni haos; Isterao je svoje FOTO
EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Podeli:

U Senatu je bilo burno nakon što je postignuto izjednačenje, ali ga je potpredsednica Viktorija Viljaruel prekinula, čime je glasano 37 prema 36 za predlog zakona o remontu države posle otprilike 11 sati debate.

Glasanje je bilo u senci protesta u glavnom gradu zemlje, pošto su demonstranti tražili od senatora da odbace predlog zakona kojim se predsedniku delegiraju široka zakonodavna ovlašćenja u oblasti energetike, penzija, bezbednosti i drugim oblastima.

AFP je izvestio da je interventna policija ispalila suzavac i vodene topove kako bi rasterala demonstrante okupljene ispred Kongresa.

Poslanici još moraju da odobre svaki od 238 članova zakona što će trajati celu noć, nakon čega će se zakon vratiti donjem domu na konačno odobrenje.

Ulice nemirne

Hiljade ljudi okupilo se na protestu ispred zgrade Kongresa u centru Buenos Airesa. Demonstracije su počele mirno, ali su potom izbili sukobi sa policijom. Učesnici protesta zapalili su automobil i gađali policajce kamenjem, prenosi Mina.

Policija je odgovorila gumenim mecima i suzavcem da bi potisnula demonstrante dalje od zgrade.

Konkretno, opozicija je bila protiv privatizacije, potencijalnog ukidanja fonda za podršku nastavnicima, a protivila se i propisu koji pojednostavljuje proces otpuštanja zaposlenih.

Uprkos svemu, Senat je usvojio predlog zakona

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: