Svet 1

13.06.2024.

8:16

Automobilski gigant nemilosrdan

Američki proizvođač automobila Ford objavio je da planira da ukine dodatnih do 1.600 radnih mesta u pogonu u španskoj Valensiji u sklopu prilagođenja kapaciteta do pokretanja proizvodnje novog modela hibridnog terenca od 2027. godine.

Izvor: Poslovni dnevnik

Automobilski gigant nemilosrdan
KULLAPONG PARCHERAT / Shutterstock.com

Podeli:

Kompanija je 2022. godine odgodila ulaganja u proizvodnju u Španiji zbog "revidiranih izgleda za Evropu". Potvrdili su tada da bi do kraja decenije u španskoj fabrici trebalo da počnu da proizvode električna vozila, upozorivši da njihova proizvodnja podrazumeva smanjenje broja radnih mesta.

U martu prošle godine objavili su da zbog gašenja proizvodnje monovolumena Galaxy i karavana S-Max gase 1.100 radnih mesta u pogonu u Valensiji. Dodali su i da će od 2027. u Almusafesu, na području Valensije, početi da proizvode novi model hibridnog terenca za evropsko tržište, ali i za druge delove sveta, prenosi Poslovni dnevnik.

U sredu je Fordova uprava izvestila sindikate da planira trajno da ukine još 600 radnih mesta, prema rečima portparolke, a spremna je da pregovara o mogućem ponovnom zapošljavanju preostalih hiljadu u sklopu planiranog povećanja proizvodnje od 2027.

"Mogući su pregovori o privremenom rešenju za ostalih hiljadu radnika kako bi se premostilo razdoblje do početka proizvodnje novog vozila", rekla je.

Kompanija namerava u pogonu da proizvodi 300.000 automobila godišnje, saopštilo je tada špansko ministarstvo industrije.

Američki automobilski div trenutno u pogonu u Valensiji zapošljava 4.800 radnika i proizvodi samo sportski terenac Kuga. Lani su odlučili da ugase i 2.300 radnih mesta u Nemačkoj i 1.000 u Britaniji. Od 2030. nameravaju u EU da prodaju samo električne automobile. 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

23 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: