Svet 0

12.06.2024.

13:40

IEA uprozorava: Proizvodnja nafte će nadmašiti potražnju

Porast globalne proizvodnje nafte će do 2030. nadmašiti rast potražnje za ovim energentom i stvoriti viškove kapaciteta koji su poslednji put viđeni na vrhuncu pandemije virusa korona.

Izvor: Tanjug

IEA uprozorava: Proizvodnja nafte će nadmašiti potražnju
Shutterstock/Alexander Knyazhinsky

Podeli:

To se navodi u danas objavljenom srednjoročnom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Organizacija sa sedištem u Parizu prognozira da će rast potražnje za naftom postepeno usporavati do 2030. kada će iznositi oko 106 miliona barela dnevno, dok će ukupni kapaciteti proizvodnje nafte u istom periodu porasti na skoro 114 miliona barela dnevno.

Rezultat će biti višak kapaciteta od osam miliona barela dnevno koji bi mogao da poremeti naftna tržišta i fukcionisanje kartela OPEK plus.

Potražnja za naftom će do 2030. biti snažna u brzorastućim privredama Azije, kao i u sektorima vazduhoplovstva i petrohemije, dok će ona slabiti u razvijenijim privredama.

"Ekonomski oporavak nakon pandemije posustaje, dok energetska tranzicija napreduje a struktura kineske ekonomije se menja, tako da rast globalne potražnje za naform usporava i treba da dostigne svoj vrhunac do 2030", saopštio je izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju Fatuh Birol.

Prema njegovim rečima, naftne kompanije treba da provere da li su njihove poslovne strategije i planovi u skladu sa promenama koje se dešavaju, navodi se na sajtu IEA.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

20 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

23 h

Podeli: