Svet 0

11.06.2024.

15:28

Najveći jednodnevni skok cene nafte za tri meseca

Nafta je zabeležila najveći skok od marta uoči izveštaja OPEK-a koji će dati pregled izgleda tržišta.

Izvor: SEEbiz

Najveći jednodnevni skok cene nafte za tri meseca
Shutterstock/Golden Dayz

Podeli:

Brent se trgovao ispod 82 USD po barelu nakon skoka od 2,5% u ponedeljak, dok je Vest Tekas Intermediate bio blizu 78 USD. Izveštaj OPEK-a će biti praćen kratkoročnim energetskim izgledima iz SAD kasnije u utorak, a mjesečno saopštenje Međunarodne agencije za energiju u sredu.

Sirova nafta je ojačala u ponedeljak pošto su trgovci odlučili da "kupe pad" nakon svog najvećeg nedeljnog gubitka od početka maja nakon odluke OPEK+ da obnovi snabdevanje ove godine. Rasprodaja je navela grupu da pojasni da bi mogla da pauzira ili poništi promene u proizvodnji ako bude potrebno.

Nafta je u padu od početka aprila zbog zabrinutosti oko potražnje i povećanja ponude izvan Organizacije zemalja izvoznica nafte. Proizvodnja iz Rusije prošlog meseca ostala je iznad nivoa koji je zemlja obećala OPEK+, iako je napravila najveće rezove u više od godinu dana.

Ipak, vremenski raspon ukazuje na određeni stepen snage, sa Brentovim tromesečnim rasponom od 1,40 dolara po barelu unatrag – kada se kasniji ugovori trguju sa diskontom u odnosu na spot – u poređenju sa manje od jednog dolara pre nedelju dana. Bikovska struktura signalizira ograničenu ponudu.

Trgovci takođe očekuju odluku Federalnih rezervi o kamatnim stopama, koja treba da dođe u sredu. Snažna ekonomija i još uvek visoka inflacija u SAD naveli su investitore da smanje opklade da će se uskoro dogoditi preokret centralne banke. Nastala snaga dolara je dodatno pritiskala cene.

Trgovci "gledaju dalje od Fed-ovog narativa o višim za duže stope", rekao je Ieap Jun Rong, tržišni strateg u IG Asia Pte. "Učesnici na tržištu se nadaju da će iskoristiti određeni optimizam oko predstojeće letnje potražnje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: