Svet 5

11.06.2024.

8:16

Britanija pati

Nezaposlenost u Velikoj Britaniji raste najbržim tempom kada je reč o 38 najbogatijih zemalja sveta, naveo je Kongres sindikata (Trades Union Congress - TUC).

Izvor: Tanjug

Britanija pati
EPA-EFE/NEIL HALL

Podeli:

Dodaje se da je svaki region Velike Britanije pogođen porastom nezaposlenosti i opadanjem broja slobodnih radnih mesta. Utvrđeno je da je od pomenutih 38 zemalja samo Kostarika imala sličan porast u broju ljudi koji su ostali bez posla od početka januara do kraja marta.

Pomenuta sindikalna organizacija navodi da podaci ilustruju specifičnu situaciju na tržištu rada sa poslodavcima koji ne mogu da nađu radnike sa odgovarajućim znanjem i sve većim brojem nezaposlenih. TUC očekuje da će i podaci Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS), koji će biti objavljeni u utorak, pokazati dalji rast nezaposlenosti poslednjih meseci što bi moglo da ospori poruku britanskog premijera Rišija Sunaka da privreda snažno raste.

S druge strane, ONS je prošlog meseca potvrdio da je privreda izašla iz prošlogodišnje recesije, sa rastom od 0,6 odsto u prvom kvartalu godine, a ankete pokazuju porast nivoa poverenja u izglede za privredni rast.

Poverenje potrošača je takođe poraslo ove godine kao odgovor na rastući nivo prosečnog raspoloživog dohotka. Međutim, poslodavci navode da uprkos oporavku privrede nastoje da smanje broj zaposlenih, prenosi Gardijan.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

5 h

Podeli: