Svet 6

08.06.2024.

11:01

Čuveni lanac pekara propada

Veliki nemački lanac pekara Sternenbek ponovo je u stečaju dok više od 1.000 zaposlenih strepi za svoja radna mesta.

Izvor: Fenix magazin/Sanja Čović

Čuveni lanac pekara propada
Andrii Yarovsky / Shutterstock.com

Podeli:

Čuvena kompanija prethodno je pokrenula stečaj 2017. godine kad su upali u probleme zbog povećane cene sirovina i zbog toga što su kupci promenili naviku i počeli da peciva kupuju u prodavnicama umesto u pekarama.

Sternenbek grupa je saopštila da je podnela zahtev za postupak restrukturiranja u samoupravi. Kompanija trenutno ima 123 pekare sa oko 1.000 zaposlenih u pet nemačkih saveznih zemalja. Cilj uprave je da pronađu odgovarajućeg investitora, piše Feniks magazin.

Navedeni razlozi stečaja problem su mnogih kompanija. Tradicionalna pekara takođe se bori sa rastućim troškovima proizvodnje i tržišnim okruženjem koje se menja u korenu. Posebno su enormno porasli troškovi energije i sirovina dok se konkurencija takođe značajno povećala.

Sternenbek je inače osnovan 1766. godine.

Ukoliko uprava ne pronađe odgovarajućeg investitora završiće kao mnoge druge kompanije koje su na kraju morale da zauvek zatvore svoja vrata.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Ukrajinu?

Švedska kompanija nameštaja Ikea razmatra da ponovo otvori svoju prodavnicu u Kijevu, objavio je danas ukrajinski Forbs, pozivajući se na dva menadžera tog centra i dva konsultanta za nekretnine.

12:48

27.6.2024.

15 h

Srbija

Novi "Soko" ide u Prag

Novi elektromotorni kineski brzi voz "Soko", koji je nedavno stigao u Srbiju, sutra kreće u Prag na sertifikaciju u skladu sa pravilima Evropske železničke agencije, kako bi mogao da saobraća brzom prugom između Beograda i Budimpešte.

8:23

27.6.2024.

20 h

Svet

Država uvodi porez na stoku

Danska vlada se nakon više meseci teških pregovora dogovorila sa poljoprivrednicima, proizvođačima i ekološkim grupama da od 2030. godine oporezuju emisije metana koji proizvode domaće životinje poput krava i svinja.

17:06

27.6.2024.

11 h

Podeli: