Svet 3

06.06.2024.

17:20

Amerika se smeši: Dolar na tronu

Dolar, kao dominantna valuta u fakturisanju spoljnotrgovinskih transakcija, najzastupljeniji je na američkom kontinentu s udelom od 96 odsto u ukupnim transakcijama.

Izvor: Tanjug

Amerika se smeši: Dolar na tronu
Cristina Ohler/Shutterstock

Podeli:

Dolar u azijsko-pacifičkom regionu beleži učešće od 74 odsto, a u ostatku sveta 79 odsto, pri čemu je izuzetak evropski kontinent na kojem dominira evro s udelom od 66 odsto, objavljeno je u novom broju Makroekonomskih analiza i trendova.

Autori analize "Dedolarizacija" Miladin Kovačević i Dušan Gavrilović navode da je, prema podacima Eurostata, 50 odsto ukupnog uvoza u EU fakturisano u dolarima, dok je blizu 50 odsto evropskog izvoza fakturisano u evrima.

Kovačević i Gavrilović ističu da se nafta, gas i druge berzanske robe i primarni proizvodi fakturišu upravo u dolarima. Prema njihovim rečima, poverenje u dolar kao univerzalno sredstvo plaćanja i kao "sredstvo očuvanja vrednosti", omogućava SAD da po nižim kamatnim stopama emituje državne i korporativne hartije od vrednosti i tako privlači centralne i komercijalne banke, poslovne subjekte i bogate pojedince s rezervama i viškovima novca u svoje tržište kapitala.

Za druge zemlje, kako navode, dominacija dolara nosi sa sobom brojne troškove i rizike.

"Držanje rezervi u dolarima kao i visoko učešće javnog duga denominiranog u dolarima čini zemlju podložnom uticaju promena u ekonomskoj i monetarnoj politici SAD, tj. promenama kursa dolara i kamatnih stopa Federalnih rezrevi", navode autori. Savremeni geopolitički i geostrateški potresi i promene, učestale ekonomske i finansijke krize pokrenuli su pitanje dedolarizacije, a glavni razlog je ipak jačanje Kine kao globalne političke i ekonomske sile.

Kina je od početka 2000-ih krenula u proces dedolarizacije i internacionalizacije juana kao sredstva plaćanja i držanja rezervi, pre svega, na područje Azije i Rusije, ali i na afričkom kontintentu.

Ove aktivnosti su, prema rečima autora, intenzivirane nakon izbijanja rata u Ukrajini kada su SAD i EU otpočele sankcionisanje Rusije isključivanjem iz SWIFT-a (Svetsko udruženje za međunarodne i međubankarske finansijske telekomunikacije), a zatim i zamrzavanjem ruskih deviznih rezervi u inostranstvu.

Kineska centralna banka je razvila sopstvenu digitalnu valutu i autonomni platni i klirinški sistem CIPS (Cross-Border Inter-Bank Payments System), koji njeni spoljnotrgovinski partneri mogu koristiti u transakcijama sa Kinom.

Takođe, pored bilateralnih trgovinskih aranžmana, Kina svoje investicije u inostranstvu vezuje za zajmove kineskih banaka, čime postepeno širi prisustvo juana na svetskom tržištu novca i kapitala. Američki ekonomista i stručnjak za kinesku ekonomiju Majkl Petis kaže da, ako i dođe do prekida globalne dominacije dolara, to neće biti zbog želje američkih rivala (Kine i Rusije), već zbog toga što ova hegemonija postaje sve više teret i za samu američku privredu i društvo.

Prema Petisu, koristi od globalne dominacije dolara imaju ograničene grupacije ekonomskih i političkih aktera, kao što su finansijske korporacije (Wall Street), američki Foreign Affairs i američki vojno-industrijski kompleks.

Dominacija dolara na tržištu roba i kapitala, kako navodi, imala je za posledicu sporo, ali temeljito urušavanje američke industrije, koja se selila u inostranstvo ili bivala razorena stranom konkurencijom, socijalno raslojavanje na štetu industrijskih radnika, farmera i sektora malih i srednjih preduzeća.

Kao zaključak, kako navode Kovačevič i Gavrilović, put ka potpunoj dedolarizaciji međunarodnog tržišta robe, kapitala i novca nije samo pitanje finansija i spoljne trgovine.

Za zemlje BRICS-a to je pre svega pitanje stvaranja zajedničkog tržišta, uključujući i tržišta kapitala (pod dominacijom Kine), stvaranje plodnog tla za investicije, inovacije i razvoj ljudskog kapitala, kao i prekid dominacije SAD i tzv. kolektivnog Zapada u tehnološkom razvoju, a u čemu se ogleda posebna uloga Kine.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: