Svet 12

05.06.2024.

17:44

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

Izvor: Tanjug

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"
EPA/JIM LO SCALZO

Podeli:

Kako prenosi Si-En-En (CNN), koji je imao uvid u ove beleške, Jelen ističe kako investitori već koriste AI za upravljanje portfoliom i kao alat koji pomaže u predviđanju budućih kretanja tržišta.

Pored toga, veštačka inteligencija je korisna i za banke koje je upotrebljavaju za borbu protiv prevara i za korisničku podršku.

Ministarka finasija SAD, međutim, ističe opasnost situacije u kojoj se mnogi učesnici na tržištu oslanjaju na isti podatke i modele.

Drugim rečima, ako se mnogi investitori oslanjaju na alate koji daju isti ishod, to bi moglo da izazove opterećenje i zastoj na tržištu.

Jelen je naglasila i "rizik od koncentracije" koji proizilaze iz činjenice da samo nekoliko kompanija na svetu prozvodi AI modele. Ako bi neka od njih pala, to bi pogodilo mnoge kompanije sa Volstrita.

"Modeli veštačke inteligencije ponekad mogu da donesu pristrasne odluke, što bi mogao da bude veliki problem u stvarnom svetu, posebno kada je u pitanju, na primer, donošenje finansijskih odluka o zajmu", zaključuje Jelen.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Ukrajinu?

Švedska kompanija nameštaja Ikea razmatra da ponovo otvori svoju prodavnicu u Kijevu, objavio je danas ukrajinski Forbs, pozivajući se na dva menadžera tog centra i dva konsultanta za nekretnine.

12:48

27.6.2024.

14 h

Srbija

Novi "Soko" ide u Prag

Novi elektromotorni kineski brzi voz "Soko", koji je nedavno stigao u Srbiju, sutra kreće u Prag na sertifikaciju u skladu sa pravilima Evropske železničke agencije, kako bi mogao da saobraća brzom prugom između Beograda i Budimpešte.

8:23

27.6.2024.

19 h

Svet

Država uvodi porez na stoku

Danska vlada se nakon više meseci teških pregovora dogovorila sa poljoprivrednicima, proizvođačima i ekološkim grupama da od 2030. godine oporezuju emisije metana koji proizvode domaće životinje poput krava i svinja.

17:06

27.6.2024.

10 h

Podeli: